Column Casper Burgering: ‘Het koperen perspectief’

Foto van: Casper Burgering
Geplaatst door Casper Burgering

De prijsvoorspellingen van koper staan vaak in de belangstelling vanwege zijn warme relatie met conjuncturele ontwikkelingen. Sommige zien de koperprijs als indicator van de mondiale economie en noemen het zelfs ‘Dr. Koper’. Dit verwijst naar de academische titel die koper zou hebben in de economie, omdat het zogezegd goed in staat is om omslagpunten in de wereldeconomie te voorspellen.

Het metaal heeft namelijk een direct verband met de economische bedrijvigheid van een economie, omdat het in relatief veel sectoren van een economie terugkomt, veel meer dan andere basismetalen. Denk hier aan de industrie, de bouw, in elektronica & consumentenproducten, in veel transportmiddelen en in de medische sector.

Maar enige voorzichtigheid is geboden bij het analyseren van omslagpunten in de koperprijs en die te vertalen naar conjuncturele gevolgen. Een groot aantal factoren heeft namelijk invloed op de prijsvorming van metalen. Deze zijn grofweg onder drie pijlers samen te vatten. Denk hier aan 1) de fundamentele factoren, 2) de conjuncturele ontwikkelingen (ofwel het groeitempo van de mondiale economische activiteit) en 3) het sentiment en de trends op andere markten (olie, goud, aandelen, valuta). Het samenspel van veranderingen in deze pijlers geeft de metaalprijzen uiteindelijk hun richting.  

De prijstrends op de lange termijn in industriële metalen zijn te herkennen met de fundamentele factoren. Daarbij gaat het om de dynamiek tussen vraag en aanbod. Als bijvoorbeeld de vraag naar een metaal toeneemt, stijgt de prijs als er op dat moment schaarste ontstaat. Zo lang de vraag groter is dan het aanbod, stijgt de prijs. Als de sterke vraag langer hoog blijft, zullen aanbieders hun best gaan doen om aan die extra vraag te voldoen. Daarvoor moet geïnvesteerd worden in de capaciteit en dat vereist eveneens een hogere prijs. De prijsstijging zet vervolgens een rem op het totale verbruik. Dat drukt de prijs totdat er een nieuw marktevenwicht is gevonden. Maar op de korte termijn krijgt de prijs zijn richting door cyclische invloeden en de gemoedstoestand op andere markten. 

Een gouden toekomst

Begin 2019 komen de belangrijkste prijsbepalers uit de niet-fundamentele hoek. Denk hier aan de handelsbesprekingen, het sentiment van investeerders hierover en hun zorgen over de staat van de Chinese en mondiale economie. Ook de richting van monetair beleid van centrale banken en de beweeglijkheid van de dollar en de olieprijs hebben veel invloed. Ze geven allemaal sinds de start van 2019 de koperprijs richting. De fundamentele ontwikkelingen – waaronder dus de groei van de vraag uit de belangrijkste sectoren – hebben een ondergeschikte rol.


De niet-fundamentele trends staan voor nu aan het roer. Dat is volgens mij eindig zodra er een doorslaggevend resultaat uit de handelsbesprekingen komt. Is dit positief, dan gaat de koperprijs sterk stijgen. Het tekort op de kopermarkt gaat dan bepalend worden. Dit scenario is volgens mij het meest kansrijk. Als het resultaat echter negatief is, dan zal de koperprijs verder dalen. Maar omdat een groot deel van het negativisme al is ingeprijsd, blijft de afname relatief beperkt. En zodra het stof is neergedaald, wordt er weer gekeken naar vraag en aanbod. De balans tussen de twee geeft aan dat de kopermarkt negatief is tot en met 2020. Het zorgt er in ieder geval voor dat de dynamiek in de kopermarkt hoog blijft. 

Casper Burgering, ABN AMRO

Reageren?
redactie@vraagenaanbod.nl