Analyse Erik Spikmans: ‘Wat doet de verspaning?’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Ik bezocht onlangs de Brabantse Metaaldagen en het viel me op dat meerdere mensen mij benaderden met de vraag hoe het bij ons gaat. Helaas voor hen moest ik zeggen dat we niet mogen klagen, want als mensen je met deze vraag benaderen zoeken ze meestal bevestiging.

Wat me vooral opviel was het verschil tussen de plaatbewerkers, die nog steeds goed draaien, en de verspaners. Ik hoorde zelfs percentages van 15-20 procent teruggang in de verspaning in het eerste kwartaal. Onze Verspaningsindex bevestigt dat beeld. Een OEM’er vertelde me: ‘Ik word door verspaners voor het eerst weer gebeld, of ik werk voor ze heb.’

Volgens mij mogen we in Nederland niet eens klagen: in andere delen van Europa is meer pessimisme. Zo merken we dat de markt in Zuid-Europa last heeft van een dalende vraag, evenals de metaalmarkt in Duitsland door de problemen in de automobielindustrie. In Engeland brengt de Brexit natuurlijk veel onzekerheid. Leveranciers van bewerkingsmachines bevestigden het mij ook: Nederland doet het in Europa relatief goed.

Ontwikkelingen per product

In de markt voor stalen platen is er weinig verandering in de prijzen, deze zijn stabiel of zelfs licht dalend bij sommige productgroepen. De markt voor lange staalproducten merkt de teruggang in de verspaning goed: de vraag naar stafstaal neemt af. Leveranciers hebben opeens weer interesse in het leveren voor projecten, terwijl ze daar in de afgelopen periode minder aandacht voor toonden. Ook in de staalbouw, een belangrijke afnemer van lange staalproducten, lijkt het wat rustiger te worden.

De stalenbuizenmarkt lijkt echter nergens last van te hebben, zeker in de constructie is de vraag nog steeds groot. Veel bouwprojecten gaan nu de fase van afwerking in, waarvan vooral interieurbouwers en meubelfabrikanten profiteren.

Na een aantal maanden van verhogingen lijken de prijzen van RVS zich nu even te stabiliseren. Het sentiment en de vraag zijn nog steeds goed, dus we zullen even moeten afwachten wat hier de verdere ontwikkelingen gaan worden.

De aluminiummarkt is opvallend stabiel, met af en toe een flink project. De dynamiek kan per dag verschillen: het ene moment hebben we mensen te weinig en het andere moment weer teveel. We maken ons wel op voor een goede zomer, omdat klanten erg positief zijn over de komende periode. Vooral de verkoop van commodities is stabiel, zeker richting de verspaning. Maar wat opvalt: in de componentindustrie en de gevelbouw is het ook rustig. Dat laatste is bijzonder, het is immers nu de tijd van het jaar dat de bouw meestal aantrekt. In de markt voor lange aluminium producten zie je wel steeds meer vraag naar speciale profielen, zelfs vanuit de verspaning.

De bedrijfskolom

Naast deze korte-termijnontwikkelingen bespeur ik dit jaar ook een ontwikkeling die versneld lijkt door te zetten: de inkoper wordt ‘supply chain manager’. Bedrijven kopen steeds slimmer in, weten beter waar ze het geld mee verdienen en zijn bezig met digitalisering en EDI. We hebben zelfs EDI-klanten die alleen nog maar producten verkopen die je van MCB-materialen kunt maken.

Als metaalleverancier moet je daarin meebewegen en niet kijken naar de orders van vandaag maar naar de relatie van morgen. Als we goed en transparant samenwerken in de bedrijfskolom, kunnen we samen elke op- en neergang aan.