Wolfraam

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Wolfraam is een chemisch element met het symbool W en het atoomnummer 74. Het is een hard, zilvergrijs metaal dat behoort tot de overgangsmetalen. Wolfraam is bekend om zijn extreme hittebestendigheid en hoge dichtheid.

Tags:
Gloeilamp met wolfraam

Een van de meest bekende producten waarin wolfraam wordt gebruikt, is de gloeilamp. Vroeger, voordat energiezuinige verlichtingstechnologieën opkwamen, werden gloeilampen veelvuldig gebruikt voor verlichting. In een gloeilamp wordt een gloeidraad van wolfraam gebruikt als het filament dat oplicht wanneer er elektrische stroom doorheen gaat.

Kenmerken van wolfraam

  1. Hoge smelttemperatuur: Wolfraam heeft een van de hoogste smelttemperaturen van alle metalen, namelijk ongeveer 3.410 graden Celsius. Hierdoor behoudt het zijn sterkte en stabiliteit bij zeer hoge temperaturen, waardoor het geschikt is voor toepassingen in hittebestendige omgevingen.
  2. Hoge dichtheid: Wolfraam heeft een zeer hoge dichtheid, ongeveer 19,3 keer die van water. Deze hoge dichtheid maakt het metaal zeer zwaar en geeft het goede traagheids- en stralingsafschermende eigenschappen.
  3. Hardheid en slijtvastheid: Wolfraam is een van de hardste metalen en heeft een uitstekende slijtvastheid. Het wordt vaak gebruikt in gereedschappen, snijmessen, boren en andere toepassingen waar weerstand tegen slijtage en vervorming belangrijk is.
  4. Hoge treksterkte: Wolfraam heeft een hoge treksterkte, wat betekent dat het bestand is tegen hoge mechanische belastingen. Het wordt gebruikt in toepassingen waarbij sterkte en duurzaamheid vereist zijn.
  5. Chemische inertie: Wolfraam is chemisch inert en is bestand tegen corrosie. Het oxideert niet gemakkelijk, waardoor het geschikt is voor gebruik in corrosieve omgevingen en chemicaliën.
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *