Wat is het verschil tussen lasersnijden, autogeen- en plasmasnijden?

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De keuze voor de juiste snijtechniek is niet altijd eenvoudig. Deze uitgebreide vergelijking tussen het plasmasnijden, lasersnijden en autogeensnijden is een hulpmiddel. Bedoelt om de juiste snijmethode te kiezen.

Van de drie thermische staalsnijtechnieken is lasersnijden de meest bekende, de meest toegepaste en misschien wel de meest veelzijdige. Maar hoe verhoudt lasersnijden zich tot plasmasnijden of autogeensnijden? Deze drie snijmethoden hebben ieder hun eigen voordelen en nadelen. Daarnaast zijn er ook genoeg overeenkomsten tussen lasersnijden, plasmasnijden en autogeensnijden.

Plasmasnijden, autogeensnijden

Wat is plasmasnijden?

Plasmasnijden is een snijtechniek waarbij een elektrische boog tussen een wolfraamelektrode en het werkstuk wordt opgewekt. Door de elektrische lading wordt het gas deels geïoniseerd. Een ingewikkeld proces, waarbij gas overgaat in plasma met een temperatuurbereik tot 30.000ºC.

Wat is autogeensnijden?

Autogeensnijden wordt ook wel brandsnijden genoemd. Deze techniek om staal te snijden is een thermische bewerkingsmethode waarbij het snijden van materiaal gebeurt door middel van verbranding.

Wat is lasersnijden?

Lasersnijden is een bewerking waarmee materialen met behulp van een laserstraal worden uitgesneden. Door de kracht in de laser in combinatie met een zéér gebundelde laserlicht wordt het materiaal onder de laserstraal gesmolten en verdampt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *