Venvulas presenteert systemen voor geautomatiseerd OP-lassen

De Nederlandse producent van lassystemen Venvulas Techniek uit Vught lanceert tijdens Metavak en NIL Verbindingsweek een aantal nieuwe oplossingen op het gebied van lasautomatisering.

Accenten liggen hierbij op een nieuw ontwikkeld automatisch lasnaadvolgsysteem, een automatische laskolom en een nieuw programma lasmanipulatoren. Het thema lasautomatisering staat ook centraal op de stand van Venvulas tijdens de NIL Verbindingsweek.

Lasdemo’s

Venvulas zal in Gorinchem op stand 182 doorlopende lasdemo’s verzorgen, waarbij naast nieuwe automatiseringsoplossingen ook de effectiviteit van het eerder dit jaar geïntroduceerde lasrookafzuigsysteem zeer duidelijk te zien zal zijn. Bij dit unieke systeem wordt de lasrook direct bij de lasbron afgezogen en vervolgens gefilterd in een meervoudige filterunit, die zowel geïntegreerd kan worden in de laskar als leverbaar is als losse ‘stand-alone’ unit. Dit systeem wordt inmiddels met veel succes toegepast bij verschillende binnen- en buitenlandse scheepswerven en constructiebedrijven.

Lasproces-automatisering

Met de laskolommen van Venvulas kan zeer efficiënt en volautomatisch OP (Onder Poederdek) worden gelast. De laskolommen zijn leverbaar in verschillende afmetingen en uitvoeringen, waaronder elektrisch draaibare kolommen en een variant met een op rails rijdende onderwagen. Ook qua afmetingen zijn er diverse opties, resulterend in werkbereiken tot zo’n 7 x 7 meter.

De motoren van de laskolom worden aangestuurd door middel van een bedrijfszekere frequentieregeling. De bewegingen worden ingesteld en bestuurd door middel van een ergonomisch vormgegeven centrale afstandbediening, waarmee tevens een Röwac stroombron en additionele Röwac manipulatieapparatuur kunnen worden bestuurd. De laskolommen kunnen tevens worden voorzien van het door Venvulas nieuw ontwikkelde lasnaadvolgsysteem.

Door de verschillende programmeerbare parameters kan dit nieuwe lasnaadvolgsysteem exact op de constructie worden afgeregeld, met een optimale lasnaadvolging in zowel X- als Y-richting tot resultaat. Via een gevoelige sensor volgt het systeem de lasnaad zeer nauwkeurig, waardoor een betrouwbare las van hoge kwaliteit ontstaat. Doordat het proces automatisch verloopt, kan hiermee zeer economisch gelast worden omdat, zeker in combinatie met de laskolom, de factor arbeid in het totale kostenplaatje sterk wordt gereduceerd.

Lasmanipulatoren

Ook nieuw in het lasautomatiseringprogramma van Venvulas is een serie lasmanipulatoren, die eveneens op de Metavak-stand te zien zal zijn. De nieuwe lasmanipulatoren zijn voorzien van een draaiplateau waarvan de roterende beweging nauwkeurig ingesteld kan worden. Ook zijn de manipulatoren traploos in hoogte verstelbaar. Ze zijn leverbaar in vijftien verschillende afmetingen, met draagvermogens van 400 tot 100.000 kg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *