Tappen

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Tappen is een term uit de plaatbewerking die verwijst naar het maken van inwendige schroefdraden in materiaal. Dit gebeurt door middel van een speciaal gereedschap genaamd een tap, die wordt gebruikt om schroefdraad te snijden in een voorgeboord gat.

Tags:
tappen met een tap

Het tapproces begint meestal met het boren van een gat van de juiste diameter in het plaatmateriaal. Vervolgens wordt de tap in het gat geplaatst en met de hand of een tapgereedschap in het materiaal gedraaid. Terwijl de tap wordt gedraaid, snijden de tanden van de tap geleidelijk het schroefdraad in het gat.

Tappen wordt vaak gebruikt in de metaalbewerking en wordt gebruikt om schroefdraad te maken voor bouten, moeren en andere bevestigingsmiddelen. Het proces kan echter ook worden toegepast op andere materialen, zoals kunststoffen en hout, om inwendige schroefdraden te maken.

Machinaal tappen vs handmatig tappen

Er zijn twee hoofdmethoden voor tappen: machinaal tappen en handmatig tappen.

Machinaal tappen wordt uitgevoerd met behulp van een tappmachine die is ontworpen om automatisch schroefdraad in het materiaal te snijden. Deze machines zijn meestal geautomatiseerd en gebruiken een roterende tap om het schroefdraad in het materiaal te snijden. Machinaal tappen is over het algemeen sneller en efficiënter dan handmatig tappen, en is geschikt voor het verwerken van grote volumes van dezelfde tapgrootte.

Handmatig tappen vereist daarentegen het gebruik van een taphouder en een handmatige tapper. Het proces omvat het met de hand vasthouden van de taphouder en de tapper, en het voorzichtig en gelijkmatig draaien van de tapper om het schroefdraad in het materiaal te snijden. Handmatig tappen vereist meer vaardigheid en precisie dan machinaal tappen, maar kan handig zijn voor het verwerken van kleinere hoeveelheden materiaal of voor het werken met complexe of ongewone vormen.

In het algemeen is machinaal tappen geschikt voor toepassingen waarbij grote hoeveelheden schroefdraden van dezelfde grootte nodig zijn, terwijl handmatig tappen meer geschikt is voor kleinere batches of speciale toepassingen. Het is belangrijk om op te merken dat bij beide methoden van tappen, de juiste gereedschappen en methoden moeten worden gebruikt om het gewenste resultaat te bereiken en om beschadiging van het materiaal te voorkomen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe tap?

Bij het kiezen van een tap zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je de juiste tap voor je toepassing kiest. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

  1. Materiaal van het werkstuk: Het is belangrijk om de juiste tap te kiezen op basis van het materiaal van het werkstuk dat je wilt tappen. Bijvoorbeeld, voor hardere materialen zoals roestvrij staal of gelegeerd staal, kan het nodig zijn om een tap te kiezen die is gemaakt van harder materiaal of een coating heeft om slijtage te verminderen.
  2. Tapmaat: Het is essentieel om de juiste tapmaat te kiezen voor je toepassing. De tapmaat moet overeenkomen met de maat van de bout of het bevestigingsmiddel dat je wilt gebruiken. Een verkeerde tapmaat kan resulteren in een slechte pasvorm en een zwakke verbinding.
  3. Tapsnijgeometrie: Verschillende taps hebben verschillende tapsnijgeometrieën, wat kan leiden tot verschillende snijprestaties. Bijvoorbeeld, taps met een spiraalvormige tapsnijgeometrie zijn geschikt voor het tappen van diepe gaten, terwijl taps met een rechte tapsnijgeometrie beter geschikt zijn voor ondiepe gaten.
  4. Type schroefdraad: Er zijn verschillende soorten schroefdraad, waaronder metrische, UNC en UNF, en elke tap is ontworpen om een specifiek type schroefdraad te creëren. Het is daarom belangrijk om de juiste tap te kiezen op basis van het gewenste type schroefdraad.
  5. Tolerantie: De tolerantie van een tap bepaalt hoe nauwkeurig het schroefdraad is dat wordt geproduceerd. Het is belangrijk om de juiste tolerantie te kiezen op basis van de vereiste nauwkeurigheid van je toepassing.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je de juiste tap kiezen voor je specifieke toepassing en ervoor zorgen dat je een sterke, nauwkeurige en betrouwbare verbinding creëert.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *