‘Las verstandig, huur een robot’

Steeds meer bedrijven ontdekken dat het huren van een (las)robotcel voor het seriematig lassen van kleine tot middelgrote metaalproducten voordelig is. Enerzijds hoeft er niet meer een bedrag op tafel te komen voor de aanschaf van een nieuwe robot, anderzijds worden de maakkosten aanzienlijk gedrukt, omdat er niet afgeschreven hoeft te worden.

Yaskawa Benelux in Son volgt deze tendens en komt de maakbedrijven tegemoet door robotlascellen met manipulatoren en stroombron voor een kortere of langere periode te verhuren tegen aantrekkelijke tarieven, inclusief service en garantie. Er zijn meerdere standaarduitvoeringen te huur: de MPcel en de ArcWorld met een vaste lastafel 1100×500 mm, de ArcWorld 250 met twee manipulatoren in meerdere uitvoeringen voor werkstukken tot 250 kg. en de ArcWorld 500, voor werkstukken tot 500 kg. Alle types zijn uitgerust met de Motoman-MA1400 robot en Motoweld RL350 lasuitrusting. Optioneel kan dit naar klantenwens worden aangepast. De laatste ArcWorld types kunnen elk voorzien worden van twee werkstations: aan één zijde een horizontale productopspanning tussen de centers en aan de andere zijde een horizontale draaitafel. Maar er zijn per cel ook twee manipulatoren van hetzelfde type mogelijk. Als stroombron is er standaard een Motoweld RL350 voorzien en een Motoman las-toorts. Maar er zijn meer keuzes mogelijk, zoals bijvoorbeeld een Fronius TPS 4000 stroombron, een ESAB Origo 4002C stroombron of een TCS-D stroombron met MotoTac. De ArcWorld kan geleverd worden in een dichte behuizing die is voorzien van ventilatieroosters en afzuigopeningen. Daarnaast is er een schuifdeur met kijkvensters en aan de achterkant een inspectieluik. De gehele unit kan eenvoudig met een vorkheftruck worden verplaatst.

 

Grote voordelen

Hét grote voordeel is natuurlijk dat er niet geïnvesteerd hoeft te worden op het moment dat de robotlasunit nodig is én dat de unit direct geplaatst kan worden: er is nauwelijks levertijd. Huren verschaft de huurder de mogelijkheid om snel en flexibel pieken in de productie op te vangen. Zelfs als de aanschaf van een eigen robotlascel wordt overwogen, dan is het interessant om vooraf te huren. Het productiebedrijf kan immers ervaring opdoen, zonder langlopende verplichtingen, en de beslissing om te investeren kan nog even worden uitgesteld. De installatie ter plekke wordt geheel door Yaskawa uitgevoerd. Ook de trainingen voor de operators worden geheel door Yaskawa verzorgd. Al meerdere bedrijven in de Benelux maken dankbaar gebruik van de verhuurmogelijkheden die Yaskawa biedt.

 

Kinetiq Teaching

Kinetiq Teaching staat voor het programmeren van de lasrobot, zonder dat er kennis van programmeren nodig is. De lasoperator beweegt daarbij de lastoorts handmatig naar de opeenvolgende punten op het werkstuk. De software slaat deze bewegingen op. De lasparameters worden door de operator vastgelegd via een gebruiksvriendelijke interface op een touchscreen. Na controle en goedkeuring kan de robot het lasprogramma gaan uitvoeren. Deze innovatie levert een belangrijke tijdswinst op.

 

NIL Verbindingsweek

Op de komende NIL Verbindingsweek in Gorinchem presenteert Yaskawa op standnummer 315 een complete huur-robotlascel van het type ArcWorld 250-500 met lasmanipulatoren en stroombron. Ook het Kinetiq Teaching concept wordt er gepresenteerd. Daarnaast is Yaskawa ook vertegenwoordigd op Metavak met standnummer 132.

 

Yaskawa, stand 315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *