Honen

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Het honen van metaal is een bewerkingsproces dat wordt gebruikt om de oppervlakteafwerking en dimensionale nauwkeurigheid van een metalen onderdeel te verbeteren. Het wordt vaak toegepast op cilindrische werkstukken, zoals buizen, gaten en cilinders, om de gladheid, de rondheid en de rechtheid van het oppervlak te optimaliseren.

Tags:
Honen met een hoonmachine

Hoe gaat het honen in zijn werk

Bij het honen wordt gebruik gemaakt van een honingsteen. Dit bestaat uit een serie schurende korrels die op een flexibele drager zijn bevestigd. Deze steen wordt in het te bewerken gat of op het te bewerken oppervlak gebracht en vervolgens met een roterende of oscillerende beweging bewogen.

Tijdens het honen worden de schurende korrels van de honingsteen in contact gebracht met het metaaloppervlak. Ze verwijderen kleine oneffenheden, bramen, ruwheden en andere onvolkomenheden, waardoor het oppervlak gladder wordt. Het proces kan ook de dimensionale nauwkeurigheid verbeteren door het verwijderen van een kleine hoeveelheid materiaal, waardoor het werkstuk binnen de vereiste toleranties komt.

Wat het honen effectief maakt, is het gebruik van een gecontroleerd schuurpatroon. De schurende korrels op de honingsteen zijn meestal willekeurig verdeeld en in verschillende grootten aanwezig. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak op een uniforme manier wordt bewerkt en voorkomt de vorming van lineaire slijtagesporen, die kunnen optreden bij bijvoorbeeld draaien of frezen.

Na het honen wordt het metaaloppervlak gereinigd om eventuele resten van de slijpsteen en het verspanen te verwijderen. Het resultaat is een oppervlak met verbeterde afwerking, nauwkeurigheid en functionaliteit.

Inwendig honen

Inwendig honen is een bewerkingsproces waarbij de binnenkant van een cilindrisch werkstuk verfijnd wordt en de oppervlakteafwerking verbeterd. Dit gebeurt door een roterend gereedschap met schurende stenen of slijpkoppen in het werkstuk te brengen. Het gereedschap wordt op hoge snelheid geroteerd en beweegt langzaam heen en weer. Door deze bewegingen en rotaties worden kleine metaaldeeltjes verwijderd, waardoor de diameter en de ruwheid van de binnenkant van het werkstuk worden aangepast. Het resultaat is een gladde en nauwkeurige afwerking, wat essentieel kan zijn voor onderdelen zoals cilinders, bussen of gaten in machines.

Uitwendig honen

Uitwendig honen is een vergelijkbaar proces. In plaats van het bewerken van de binnenkant van het werkstuk, gebeurt dit op de buitenkant. Ook hier wordt een roterend gereedschap met schurende stenen of slijpkoppen gebruikt, maar deze worden tegen de buitenste oppervlakte van het werkstuk aangedrukt.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *