De verwachting is dat fusies en overnames in de maakindustrie de komende jaren zullen doorgaan. Ondernemers die juist nu goed nadenken over hun exit-strategie, kunnen optimaal profiteren van de gunstige marktomstandigheden in 2025.

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei, volgens het Economisch Bureau van ING. Hoewel de productiegroei met 1% niet hoog is, vormt die een duidelijke omslag ten opzichte van de 2,5% krimp in 2024.
Toch is van een volwaardig herstel geen sprake vanwege de zwakke economische groei in Europa, de aanhoudend hoge energieprijzen, de schaarste aan technisch personeel en de industriële overcapaciteit die de vraag naar investeringsgoederen drukt.
Daarom 5 redenen waarom 2025 het juiste moment is om je bedrijf te verkopen:
1. Hoge overnameprijzen
Door de sterke vraag van investeerders en strategische kopers liggen de waarderingen van maakbedrijven op een historisch hoog niveau. In 2024 lag de gemiddelde verkoopprijs voor een maakbedrijf tussen de 4,6 tot 5,5 keer de EBITDA (bruto jaarwinst), blijkt uit de meest recente Brookz Overname Barometer, het periodieke overnamerapport van Nederlands grootste overnameplatform.
Dit is grotendeels te verklaren door de schaarste aan kwalitatief goede overnamekandidaten en de verhoogde winstgevendheid van bedrijven die zich richten op geavanceerde productieprocessen. Daarnaast speelt de lage rentestanden een rol, waardoor kopers en investeerders meer bereid zijn hoge multiples te betalen voor stabiele en winstgevende bedrijven. Dit betekent dat ondernemers in 2025 een aantrekkelijk verkoopbedrag kunnen realiseren.
2. Toenemende consolidatie in markt
In de maakindustrie is er een trend waarbij bedrijven binnen specifieke niches, zoals precisie-metaalbewerking of industriële automatisering, steeds vaker samengevoegd worden. Dit helpt bedrijven om schaalvoordelen te behalen, kosten te verlagen en efficiënter te produceren.
Grote spelers in de industrie kopen actief kleinere bedrijven op om hun marktaandeel te vergroten. Dit zorgt voor een gunstige onderhandelingspositie voor verkopende ondernemers, aangezien de concurrentie tussen kopers over het algemeen leidt tot hogere prijzen en betere dealvoorwaarden.
Onderzoek toont aan dat bedrijven die door overnames een grotere schaal bereiken, gemiddeld 15% lagere operationele kosten realiseren.
3. Veranderende regelgeving en duurzaamheidseisen
Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de maakindustrie. In 2024 werd 30% van de industriële overnames ingegeven door ESG-factoren (Environmental, Social & Governance). Bedrijven die investeren in circulaire productieprocessen, hernieuwbare energie en energiebesparende technologieën worden steeds aantrekkelijker voor kopers.
Vanaf 2026 treden strengere EU-regels in werking rondom CO₂-uitstoot en circulaire economie. Dit kan op termijn grote investeringen vergen, wat de winstgevendheid onder druk zet. Ondernemers die in 2025 verkopen, kunnen toekomstige kosten en verplichtingen vermijden en hun bedrijf nog verkopen onder gunstige marktomstandigheden.
4. Private equity blijft actief
De Nederlandse maakindustrie trekt steeds meer buitenlandse investeerders aan. In 2024 was 40% van de overnames in de sector afkomstig van buitenlandse partijen, met name uit China, de Verenigde Staten en Duitsland. Dit biedt kansen voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen.
Investeringsfondsen blijven namelijk op zoek naar winstgevende bedrijven in de maakindustrie. In 2025 wordt een verdere toename van kapitaal in de sector verwacht, wat ondernemers de kans biedt om hun bedrijf tegen een goede prijs te verkopen.
5. Digitalisering verhoogt waarde
De opkomst van digitalisering en Industrie 4.0 maakt bedrijven met geavanceerde digitale processen bijzonder interessant voor strategische kopers en investeerders. Slimme fabrieken, waar data-analyse, automatisering en kunstmatige intelligentie worden ingezet om productieprocessen te optimaliseren, leveren vaak 20% hogere productiviteit op.
Overnames in dit segment worden gedreven door de behoefte aan snellere productie, lagere kosten en een hogere productkwaliteit. Bedrijven die al geïnvesteerd hebben in Industrie 4.0 en digitale transformatie zijn bijzonder gewild. De vraag naar slimme fabrieken en geautomatiseerde productielijnen neemt de komende jaren alleen maar toe, waardoor deze bedrijven in 2025 met een premiumprijs verkocht kunnen worden.
Exit-strategie
De verwachting is dat fusies en overnames in de maakindustrie de komende jaren zullen doorgaan. Digitalisering, verduurzaming en geopolitieke verschuivingen spelen hierbij een grote rol. Voor bedrijven betekent dit een noodzaak tot strategische samenwerking en wendbaarheid in een steeds veranderende markt.
Ondernemers die juist nu goed nadenken over hun exit-strategie, kunnen optimaal profiteren van de gunstige marktomstandigheden in 2025.