Weinig besef over impact nieuwe Machinerichtlijn

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Wat verandert er met de nieuwe Machinerichtlijn 2006/42/EG? dat wilden meer dan 40 leden van de Robotics Association Benelux (RAB) wel graag weten. Zij kwamen vorige week bijeen bij AWL Techniek in Harderwijk om de antwoorden te vernemen.

Het wordt hoog tijd dat machinebouwers zich gaan verdiepen in de nieuwe Machinerichtlijn 2006/42/EG . Met ingang van 29 december 2009 eindigt de overgangsperiode voor de 2006/42/EG en wordt deze nieuwe richtlijn definitief van kracht. Alleen zijn er op dit moment nog veel partijen in de markt die nauwelijks beseffen wat de impact daarvan zal zijn. En dat terwijl we het hebben over Europese wetgeving!

Er zijn zelfs nog mensen die menen dat Europese richtlijnen een soort ‘advies’ inhouden, een vuistregel voor verstandig handelen. De uitdrukking ‘Richtlijn’ is een directe vertaling van het Engelse ‘Directive’ en dat is altijd een dwingend opgelegd voorschrift, ofwel een wet. Daarbij komt dat alle Europese richtlijnen zijn omgezet in de nationale wetten van de verschillende lidstaten. Anders gezegd: de Nederlandse wet vormt een concrete invulling van de Europese wetgeving. Overtreding van Europese richtlijnen wordt dan ook in heel Europa bestraft. In Nederland heet dat een economisch misdrijf waarop behoorlijke geldboetes en zelfs gevangenisstraf staan.

Onvoltooide machine

Nick de With van Fusacon en Bert Stap van ESV Technisch Adviesbureau zochten gezamenlijk met de leden van RAB naar de belangrijkste verschillen met de bestaande Machinerichtlijn. De belangrijkste verandering is misschien wel dat de eisen ten aanzien van voltooide en niet voltooide machines wel heel dicht bij elkaar komen te liggen.


Nick de With: ‘Ook voor zo’n niet voltooide machine moet straks wel een complete ‘montagehandleiding’ geleverd worden’, weet De With. ‘En wat nog meer werk is: er hoort ook een Technisch Dossier door de fabrikant opgesteld te worden! Dat is een heel belangrijke verzwaring van de eisen.’De With denkt dat een robot zeker als voltooide machine moeten worden beschouwd. ‘Vroeger kon je nog zeggen tegen de klant dat het een component was met een IIB-verklaring en dat de klant maar moest zorgen voor de veiligheid. Dat kan dus straks niet meer.’

Verplichte vertalingen

De Machinerichtlijn die tot nu toe van kracht was, eiste al dat een gebruiksaanwijzing geleverd werd ‘in de taal of talen van het land waar de machine wordt gebruikt, plus de oorspronkelijke gebruiksaanwijzing.’

De nieuwe Richtlijn stelt echter duidelijk dat deze uitzondering alleen geldt ‘voor gespecialiseerd personeel dat in dienst is van de fabrikant of diens gemachtigde.’ Personen die dus niet in dienst zijn van de fabrikant, maar wel met de machine in aanraking komen, moeten de instructies wel degelijk kunnen lezen. Anders gezegd: een Nederlandse machine die geleverd wordt aan een Tsjechische klant, moet ook een Tsjechische gebruiksaanwijzing krijgen. Ook al wordt deze door Nederlands personeel geïnstalleerd.

Nog een verandering door de nieuwe Machinerichtlijn is dat de volledige inhoud van de gebruiksaanwijzing moet worden vertaald. Wat die inhoud moet zijn, staat in eis ‘1.7.4.2 Inhoud van de gebruiksaanwijzing’.