Wat kun je als ondernemer beginnen tegen prijsstijgingen vanwege grondstoffenschaarste?

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Bedrijven hebben sinds enige tijd te kampen met een beperkte beschikbaarheid aan bepaalde grondstoffen. Dat leidt de jongste maanden tot forse prijsstijgingen. Schaarste van grondstoffen leidt niet alleen tot vertragingen in de productie en langere wachttijden voor de klanten, het zet ook druk op de broodnodige marges van ondernemers.

Wat kun je als ondernemer beginnen tegen prijsstijgingen vanwege grondstoffenschaarste?

De Belgische vereniging Unizo verwacht dat de toestand pas ten vroegste in 2022 normaliseer en geeft tips voor ondernemers om zich juridisch te wapenen tegen de gevolgen van de grondstoffenschaarste.

1. Vrijwaar je tegen schadeclaims van klanten

Om je te vrijwaren tegen schadeclaims van klanten kun je het best de volgende bepaling opnemen in de algemene voorwaarden:

‘Onze leveringstermijnen zijn indicatief. De [tegenpartij] erkent dat vertragingen in de levering of aanvoer van grondstoffen een vertraging kunnen betekenen in de leveringstermijn van onze producten, zonder dat dit kan beschouwd worden als een wanprestatie in hoofde van [naam lid], of aanleiding kan geven tot enige vergoeding.’

2. Mogelijkheid om reeds afgesproken prijzen te verhogen

Voor de aanpassing van de prijzen op basis van gestegen grondstofprijzen moet je rekening houden met volgende voorwaarden :

  • men mag nooit een jaarlijkse indexatie voorzien van meer dan 80% van de prijs
  • een jaarlijkse indexatie op basis van de stijging van grondstofprijzen, moet steeds beperkt zijn tot de parameters van de prijs die effectief op de aankoop van die grondstoffen betrekking heeft. Dat is dus heel moeilijk in een vaste clausule te gieten

Wat je wel kan doen, is een clausule opnemen in een offerte die het toelaat om de prijs aan te passen als de prijs van de grondstoffen ineens sterk zou stijgen. Maar ook dan moet je die prijsstijging afhankelijk stellen van concrete parameters, wat ingewikkelde clausules oplevert. Maar gezien de problematiek is dit alvast het proberen waard.

Een voorbeeld van een prijsherzieningsclausule is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *