Unie van Bosgroepen houdt weer Nederlandse Rondhoutveiling

Op zaterdag 27 februari houdt de Unie van Bosgroepen in Arnhem voor de veertiende keer de Nederlandse Rondhoutveiling. Hout kan nog tot 23 december aangemeld worden.

Al enkele jaren probeert de Unie van Bosgroepen 1000 m³ kwaliteitshout bij elkaar te brengen. Dat moet te doen zijn, want er staat een veelvoud aan kwaliteitshout in het Nederlandse bos, dat elk jaar ook nog flink bijgroeit. 

Nederlandse Rondhoutveiling

Om te zorgen dat ook de veertiende editie een groot succes wordt, roept de unie alle bos-, natuur- en plantsoenbeheerders op nu hun hout aan te melden. Ieder jaar vanaf begin september tot eind december staan de keurmeesters van de Nederlandse Rondhoutveiling klaar om hout te beoordelen voor de komende veiling. Iedereen kan in deze periode rondhout aanmelden.

Noestvrij

De kunst is om het hout met veilingkwaliteit in het bos te ontdekken. Dat vraagt al extra aandacht bij het aanmerken van bomen die geveld moeten worden. Het kan gaan om bomen die opvallen door soort, stamdikte, noestvrije onderstam of juist door hun grillige vorm.

Deze bomen kan men dan apart houden om ze vervolgens te laten keuren door een keurmeester. De keurmeester beoordeelt dan of het hout aan de kwaliteitseisen voor veilinghout voldoet. De houtsoorten die in aanmerking komen om op de veiling ingebracht te worden, staan vermeld in de houtsoortenlijst.

Prijzen houtveiling

Daarbij is er tevens een overzicht van de veilingprijzen per boomsoort van de veilingen van de afgelopen jaren.

 Overzicht prijzen houtveiling.

 

Het aan te leveren hout wordt door keurmeesters van de organisatie op locatie gekeurd en gemeten. Het transport naar Arnhem kan zelfs worden georganiseerd. In verband met het samenstellen van de catalogus en het transport naar het veilingterrein kunnen belangstellenden tot uiterlijk 23 december 2009 transportgereed en meetbaar hout aanmelden bij de veilingorganisatie.