TNO demonstreert snelste 3D printer ter wereld op Euromold

TNO Industrie & Techniek had op Euromold 2009 twee primeurs: een zeer snelle 3D printer voor kunststof rapid manufacturing delen. Tegelijkertijd is er een zeer nauwkeurige printer ontwikkeld, met een resolutie van 5 µm.

TNO Industrie en Techniek had begin december op Euromold 2009 niet te klagen over belangstelling. Niet alleen bezoekers, ook menig exposant wist de stand van het Nederlandse kennisinstituut in de nieuwe hal 11 te vinden. ‘We laten hier onze nieuwe desktop 3D printer zien, de snelste printer tot nog toe beschikbaar’, zegt Niek Dijkshoorn van het Nederlandse kennisinstituut. Snel betekent bij deze printer voor stereolithografie zes tot tien keer sneller dan wat gangbaar is in deze industrie. Tegelijkertijd levert de desktop printer ook nog eens een hoge nauwkeurigheid, namelijk een resolutie van 25 µm.

Machine- en materiaaltechnologie

Deze snelle micro SLA-printer worden bereikt door een combinatie van een projector in plaats van een laser die de vloeibare polymeer belicht en doordat er een krachtterugkoppelingssysteem is geïntegreerd. Hierdoor kan de machine vlugger de volgende laag belichten. Doorgaans bouwen dergelijke stereolithografiemachines op met een snelheid van 180 lagen per uur en een resolutie van 0,1 mm (100 µm). Hogere resoluties verlagen de opbouwsnelheid van de lagen. De 3D printer van TNO print elk uur 1.200 lagen.

Ongeacht de resolutie bouwt de machine 90 mm per uur op. ‘Maar dat is nog niet de limiet, waarschijnlijk kunnen we de machine nog sneller maken’, zegt Dijkshoorn. Deze snelheid is onafhankelijk van de gekozen resolutie, wat uniek is want bij andere printers daalt de snelheid naarmate de resolutie hoger wordt. Door meerdere producten in een procesgang te combineren, ontstaat zo een zeer efficiënte printer voor kunststof rapid manufacturing delen. TNO gebruikt materialen die gewoon in de markt verkrijgbaar zijn.

Nog hogere resolutie

TNO Industrie en Techniek toonde op Euromold in Frankfurt ook nog een tweede nieuwe 3D printer. Deze kan met een laagdikte van 0,005 mm op te bouwen. Daarmee kunnen kleine, zeer precieze delen worden geproduceerd op de printer. Dit gebeurt met een snelheid van 6 mm per uur. Dit is de meest nauwkeurige 3D printer ter wereld. Beide machines zijn volgens Dijkshoorn voldoende uitontwikkeld voor industriële toepassingen. Het kennisinstituut zoekt daarvoor een partner uit de industrie. Ondertussen kunnen bedrijven bij TNO Industrie en Techniek terecht om samen met de Eindhovense onderzoekers te testen of hun toepassingen geëigend zijn voor de nieuwe generatie stereolithografiemachines.