Subsidie voor onderzoek naar 3D-metaalprinten

Acht hogescholen ontvangen samen bijna drie miljoen euro aan subsidies voor praktijkgericht onderzoek. Een krachtige impuls voor het onderzoek van deze hogescholen naar actuele vraagstukken voor, in én met de praktijk, waaronder 3D-metaalprinten.

Sleutel met IAMM en de logo's van Windehsiem, Saxion en Fontys
Foto: Windesheim

Het is de tweede keer dat het Regieorgaan SIA deze SPRONG-subsidies toekent. Via SPRONG stimuleert SIA de samenwerking tussen hogescholen en het werkveld, om zo krachten, kennis en doorwerking in de praktijk te bundelen en te versterken.

Een SPRONG-groep bestaat uit een samenwerking tussen minimaal twee hogescholen en praktijkpartners om onderzoeksinfrastructuur te verstevigen en impact van onderzoek op het maatschappelijke debat te vergroten. Elke SPRONG-groep krijgt maximaal één miljoen euro voor de eerste vier jaar van het SPRONG-traject. Blijkt na vier jaar dat een onderzoeksgroep goed op weg is, dan volgt er nog eens één miljoen euro voor vier jaar. Windesheim is dit keer penvoerder van twee nieuwe SPRONG-onderzoeksgroepen én gelijkwaardige deelnemer aan een derde.

Inge Grimm, CvB-voorzitter van Windesheim: ‘Als hbo-instelling heb je direct impact op het (regionale) werkveld. Want we staan als hogeschool met beide benen in de beroepspraktijk met zowel opleidingen als lectoraten. De combinatie van onderwijs, praktijk en onderzoek, de wisselwerking ertussen, én de directe impact ervan op de organisaties om ons heen, wordt door middel van SPRONG erkend en versterkt. En via deze impuls, waar ik zeer trots op ben, kunnen we gezamenlijk als hbo een nog grotere bijdrage leveren aan onze kenniseconomie.’

Implementatie van een sleuteltechnologie

3D-metaalprinten opent wereldwijd kansen voor nieuwe economische activiteiten. De sleuteltechnologie biedt uiteenlopende technieken, die steeds vaker worden toegepast en een aanjager zijn van innovatie in tal van sectoren. Op dit vlak kan Nederland echter nog behoorlijk wat stappen zetten. Want de mogelijkheden die 3D-metaalprinten biedt, zijn in de praktijk nog niet altijd bekend. Zelfs bedrijven die hier al eerder in investeerden, worstelen in veel gevallen nog met praktijkvragen. Om de techniek en implementatie ervan op weg te helpen is daarom de SPRONG-groep Industrieel Additive Manufacturing Metaal (IAMM) in het leven geroepen. Hiermee willen Windesheim (penvoerder), Fontys en Saxion 3D-metaalprinten (nog) steviger op de kaart zetten. 

Kansen van 3D-metaalprinten

3D-metaalprinten is een sleuteltechnologie, omdat het nieuwe technologische oplossingen biedt met een breed scala aan bedrijfseconomische neveneffecten. Een van de voordelen van 3D-metaalprinten is bijvoorbeeld de diversiteit aan ontwerpmogelijkheden. Hierdoor kun je unieke vormen printen, die je nooit en te nimmer had kunnen produceren met conventionele metaalbewerkingstechnieken. Zo leidt 3D-metaalprinten tot nieuwe en lichtere ontwerpen in bijvoorbeeld de luchtvaartindustrie, waardoor deze industrie haar brandstofgebruik kan reduceren.

Een ander voorbeeld van de voordelen die 3D-metaalprinten biedt, is dat het gebruikt kan worden om de toeleveringsketen te verkorten, waardoor bedrijven sneller producten aan hun klanten kunnen leveren. Waar bedrijven voorheen reserveonderdelen uit het buitenland moesten importeren en ergens moesten laten opslaan, kunnen die nu eenvoudig ter plekke geprint worden.

Nog niet in Nederland

Landen als Duitsland, België en Frankrijk lopen voor op Nederland als je kijkt naar de toepassing van 3D-metaalprinten. In Nederland is er op dit moment nog een gebrek aan expertise en knowhow. En juist het opdoen van de allernieuwste kennis, expertise en knowhow is noodzakelijk, omdat 3D-metaalprinttechnieken zich in rap tempo blijven ontwikkelen. Dit is precies waar bedrijven behoefte aan hebben in Nederland. Met de IAMM-groep hopen wij daar gezamenlijk het verschil te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *