Studenten krijgen stem bij volledige vernieuwing lasafdeling bij Firda Emmeloord

Foto van: Jerom Rozendaal
Geschreven door Jerom Rozendaal

Firda Emmeloord heeft recent haar volledige lasafdeling vernieuwd. Studenten kregen een belangrijke stem in de keuze voor de merken lasapparaten. In een opdracht moesten studenten enkele weken verschillende merken lasmachines testen om vervolgens de beste machines te kunnen kiezen.

Lasafdeling Firda Emmeloord is klaar voor de toekomst. Zo luidde de titel van een recent bericht op social media. Aanleiding van het nieuwsbericht is de upgrade van de lasafdeling met maar liefst achttien nieuwe lasmachines. ‘De vorige machines dateerden alweer van zo’n tien jaar geleden. Zij waren zeker nog niet op, maar voldeden niet meer aan de moderne eisen van het bedrijfsleven’, vertelt Michel Helmons, docent werktuigbouwkunde bij Firda.

Door de vernieuwing van de lasapparatuur is Firda volgens Harry Bosscher, docent lastechniek, dus weer helemaal klaar voor de toekomst. ‘Met deze investering bieden we onze studenten de kans om te werken met de nieuwste technologie. Zo bereiden we hen nóg beter voor op een toekomst in de lastechniek.’

Firda Emmeloord is onderdeel van de mbo-onderwijsinstelling Firda, die in ­Friesland en Noordelijk Flevoland beroepsopleidingen aanbiedt. In Emmeloord studeren jaarlijks zo’n honderd studenten werktuigbouwkunde. Ook studenten mechatronica en technicus engineering krijgen er les en maken gebruik van de ­las- en verspaningsafdeling.

Studenten testen merken

‘We proberen ons machinepark constant up-to-date te houden. Met een uitvoerige onderbouwing proberen we de directie te overtuigen en dat is vorig jaar gelukt. Vervolgens wordt er een uitvoerige ­aanbestedingsprocedure doorlopen’, vertelt Helmons.

Bijzonder dit jaar, was dat Firda Emmeloord voor de onderbouwing van de investering in de lasafdeling een beroep deed op de studenten. ‘De keuze voor nieuwe machines was dit jaar onderdeel van een opdracht van studenten niveau 4. Zij moesten gedurende enkele weken verschillende merken testen en vervolgens een onderbouwde keuze maken en uitschrijven. Deze onderbouwing hebben wij gebruikt om de directie te overtuigen’, vervolgt Helmons die de aanbestedingsprocedure van A tot Z begeleidde.

Acht keer Fronius

Voor de aankoop van de lasmachines ging Firda Emmeloord bewust te rade bij regionale leveranciers. ‘Het is goed dat je ook de kennis over de machines regionaal aanwezig hebt en daar snel een beroep op kunt doen’, vertelt Helmons. Acht Fronius lasmachines kwamen bijvoorbeeld van GT Lastechniek uit Emmeloord, distributeur van lasapparatuur in Noord- en Midden-Nederland. Het gaat concreet om vijf Fronius iWave 300 AC/DC lasmachines, een 1TPSi 320 C in combinatie met lascobot en twee keer een iWave 230i AC/DC.

Bijzonder van deze update was ook dat Firda Emmeloord niet exclusief koos voor Fronius zoals het in het verleden. ‘Dit jaar hebben we ook vier machines aangeschaft van EWM, vier van Kemppi en vorig jaar al twee machines van Lincoln’, aldus Helmons. Hiermee wil hij aansluiten bij het regionale bedrijfsleven. ‘Bij de bedrijven in de buurt kom je diverse merken tegen. Dan is het goed dat studenten daar op school al kennis mee maken.’

Upgrade werkplaats

Behalve de lasafdeling kreeg ook de rest van het lokaal recent een upgrade. Vorig jaar werd een lasersnijmachine van ­Microstep aangeschaft en verder telt het machinepark moderne CNC en conventionele frees- en draaibanken en een CNC-kantbank van LVD. ‘We mogen trots zijn op ons machinepark. Studenten kunnen hier van A tot Z uit de voeten, van de tekening tot versnijding, kanten en samenstelling door gebruik van de nieuwe lasapparatuur’, aldus Helmons.

Studenten als kennisbron voor docenten

De invloed van de studenten beperkt zich niet alleen tot de keuze van nieuwe lasmachines, in sommige gevallen leiden zij de docenten op. ‘Ik heb in het verleden in het bedrijfsleven vooral met Kemppi gewerkt en ken deze machines goed. Lassen met de andere merken is toch een ander verhaal. Gelukkig kunnen we hier een beroep doen op de kennis van onze studenten die bij een stage vaak met verschillende merken in aanraking zijn gekomen. Op deze manier komt er via stages ook veel kennis binnen op onze school’, besluit hij. 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *