Staking grootmetaal blijft maar doorgaan

‘Ze zitten nog niet aan de thee’, zegt Brenda Heidinga, woordvoerder FNV, sectoren metaal en industrie op onze vraag of de bonden al weer praten met de werkgevers over de nieuwe Cao Metalektro. De werkgevers, lees FME, doen geen inhoudelijke mededelingen.

Dat betekent dus dat de partijen sinds juli niet meer samen aan tafel hebben gezeten. Als we ze tenminste mogen geloven. Dat betekent ook dat er sinds die tijd flink wordt gestaakt. Vorige week nog op verschillende plekken in het land en gisteren en vandaag in de regio Bunschoten bij de bedrijven Voestalpine Polynorm en Flamco en Marell, SPG en Contiweb in de regio Boxmeer.

Geen krimp

De werkgevers geven echter geen krimp. In juli van dit jaar schreef onderhandelaar namens de werkgevers Ab van der Touw: ‘Buigen voor stakingsacties is voor ons dan ook geen optie (…) Wij gaan voor een goede cao die werkgelegenheid kan blijven bieden en staat voor een uitstekende balans tussen werk en privéleven.’

Dat werkgevers en werknemers in deze tijd van arbeidsschaarste niet tot overeenstemming kunnen komen, is natuurlijk heel schadelijk voor de sector. Zeker in deze tijd waar gevochten wordt om geschikte vakkrachten. Dat mogen beide partijen zich aantrekken. Met een goede cao en secundaire afspraken kun je de metaalsector weer goed op de kaart zetten. Jammer genoeg lijkt dat nog niet in zicht.

Sinds 28 maart 2018 wordt er onderhandeld over een nieuwe cao Metalektro. Deze cao geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal. Deelnemende onderhandelaars zijn de FME namens de werkgevers en namens de werknemers zijn dat de vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen, VHP2 en De Unie.  

www.fnv.nl