Staalmarkt biedt kansen in 2019

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

We leven in hectische tijden. Een collega uit België vertelde me dat de restwaarde van zijn diesel-auto in korte tijd van 10.000 naar 2.000 euro was gedaald, door de discussie over de energie-transitie in de automobielindustrie. Een sector met veel impact op de staalindustrie overigens.

Veel mensen zien die hectiek als een bedreiging, ik zie graag de kansen. Zoals de kans voor MCB om 375.000 buisjes voor vuurwerkstandaarden te leveren, omdat de overheid een streep door de kunststoffen versie had gezet. Ook voor 2019 verwacht ik opnieuw veel kansen in de staalmarkt, zeker omdat een deel van de huidige onzekerheid in het eerste kwartaal zal verdwijnen.

Meer duidelijkheid begin 2019

Zoals ik in mijn vorige column (in Vraag & Aanbod van 7 december, pagina 21) al aangaf, zal 2019 volgens mij niet zo overspannen zijn als 2018. Zeker na het eerste kwartaal weet iedereen weer waar hij aan toe is. De automobielindustrie zal bijvoorbeeld verschillende vragen vanuit de politiek beantwoord zien. Er wordt zelfs in het begin van 2019 een groei van het aantal verkochte auto’s verwacht.


In de staalmarkt zal in het eerste kwartaal duidelijkheid komen over de ‘Safeguards’ die Brussel heeft ingesteld om de markt te beschermen tegen dumping. De onzekerheid vanuit de protectionistische maatregelen van Trump zal begin 2019 vermoedelijk ook minder worden. De kaarten zijn nu geschud en gedeeld, en het is duidelijk wat er al op tafel ligt. Als begin 2019 ook Brussel en China hun kaarten hebben gelegd, zal de onzekerheid een stuk minder zijn.  

Zekerheid keert terug

En die zekerheid is belangrijk, dat bleek ook wel uit de impact van de ‘gele hesjes’ op de Franse economie. Begin 2019 zal ook duidelijk zijn hoe ‘hard’ de Brexit wordt. Als MCB kopen we niet veel in de UK, het zijn vooral onze klanten bij wie de onzekerheid zal verdwijnen. Met name leveranciers aan de ‘food’ hebben vaak veel belangen aan de andere kant van de Noordzee.


Gelukkig hebben onze ‘foodklanten’ misschien nog wel de beste kaarten voor 2019. Dat bleek namelijk ook tijdens de vorige recessie: mensen blijven altijd eten. Er zullen altijd constructies en machines nodig zijn, meestal van roestvast staal, om dat voedsel te verwerken, wereldwijd. En aangezien Nederland in de hele wereld staat aangeschreven als een innovatief land op het gebied van voedsel, zijn de verwachtingen voor deze sector positief.  

Wat in 2019 nog wel onzekerheid op kan leveren, zijn de tussenvoorraden. Vooral producenten van investeringsgoederen als trucks zijn al langer bezig om vooruit te produceren, zodat ze aan de enorme vraagpiek kunnen voldoen. Een kleine economische dip kan in deze markt echter een ‘zweep-effect’ op de vraag naar investeringsgoederen geven, wat de vraag naar staal opeens sterk kan verminderen. Of vermeerderen natuurlijk, wie zal het zeggen. 

Rust in staalprijzen 2019

Voor de prijs van staal verwachten we in het begin van 2019 herstel, daarna stabilisatie. Het is een ontwikkeling die we vaker zien aan het begin van het jaar; staalfabrieken moeten vooral dan hun winst halen om het jaar goed af te kunnen sluiten. De overcapaciteit bij de staalproducenten neemt langzaam af, wat de prijs ook zal stabiliseren. In China moeten veel vervuilende staalfabrieken sluiten, alhoewel dat nog niet zo hard gaat als de overheid roept. 

Ook voor roestvast staal (RVS) verwachten we dat de prijzen in het begin van 2019, als de Europese importmaatregelen bekend zijn, zullen herstellen en afvlakken. De prijs van RVS heeft afgelopen jaar flinke bewegingen gemaakt: een flinke stijging in de eerste helft en een daling in de tweede helft. In 2019 zullen grondstofvoorraden, een stabiele vraag en de uitvoering van de importmaatregelen naar verwachting stabiliteit brengen. 


Als metaalleverancier moeten we in 2019 alert zijn op de inkoopkansen. Ontwikkelingslanden zijn vrijgesteld van protectionistische maatregelen, andere landen sluiten handelsverdragen met Trump. We zien het als onze plicht om de beste vruchten uit de boom te plukken voor de afnemers.
We merken het bij MCB intern ook: de markt is niet langer overspannen. Gelukkig is er nog wel spanning, dat zal 2019 interessant houden.


Namens MCB wil ik iedereen fijne feestdagen en een succesvol 2019 toewensen! 

Erik Spikmans