Staal blijft leven: mondiaal voorzichtig herstel

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

De staalbouw in Nederland neemt, ook onder de huidige financiële omstandigheden, een belangrijke positie in. De staalbouw biedt ook prima kansen en oplossingen. De openingswoorden van de voorzitter van de stichting Bouwen met Staal Hans Schepers tijdens de nationale Staalbouwdag 2009.

De financiële markten vinden de weg weer naar boven. Kijkend naar de segmenten in de staalbouw kunnen we vaststellen dat het segment kantoor- en hallenbouw zich in 2011 zal gaan herstellen. De agrarische sector laat deze ontwikkeling volgend jaar al zien evenals de zorgsector. De grote, infrastructurele projecten waarbij de overheid een rol speelt, lopen vooralsnog wel door.

Het voorzichtige herstel op de mondiale staalmarkt werd ook bevestigd door Corus Nederland directievoorzitter Theo Henrar. Hij ziet een drastische verschuiving van de economische markten. Brazilië, Rusland, India en China (BRIC’s) zullen zich nadrukkelijker op de staalmarkt begeven. In India bijvoorbeeld is de staalconsumptie per hoofd van de bevolking 30 kg. In China ligt dit op 450 kg. Henrar noemde India dan ook een slapende gigant. Verder zullen het milieu, de duurzaamheid, het lichter bouwen in de toekomst steeds meer invloed krijgen op de staalmarkt. Afsluitend met een voorzichtig herstel van de staalgroei in 2010 met zo’n negen procent.

Meer over de Nationale Staalbouwdag (met onder andere de winnaars van de StudentenStaalprijs 2009) in krant Vraag en Aanbod, week 43