Schweissen & Schneiden: Stako presenteert de ‘Green Label’ watertafel

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

Machinebouwer Stako presenteert op de komende Schweissen & Schneiden in Essen een watertafel voor materiaal ondersteuning voor snijmachines die is voorzien van het Green Label. Het is een nieuwe, economische en ecologische aanvulling op een groot deel van de speciale machines die Stako vervaardigd.

Manager Jaap van Baren: ‘We kunnen met deze nieuwe lijn een schone en milieuverantwoorde totaalmachine in de markt neerzetten. We brengen de energie en onderhoudskosten bij het snijden sterk terug terwijl we ook gaan voor een schone werkomgeving. De watertafel bevat een forse hoeveelheid water waardoor de vuile stoffen uit de rookgassen worden gebonden. Daarnaast neemt het water de snijstof op dat vrijkomt bij het snijden, dit alles zonder energieverbruik.’

Dubbele bodem

De watertafel heeft een dubbele bodem. Met lucht wordt het water op het gewenste niveau gebracht. ‘Dit gaat heel snel, in amper een halve minuut is het gewenste niveau bereikt’, vertelt Van Baren. In de tafel bevinden zich snijroosters en opvangbakken in secties die eenvoudig zijn te handelen. Onder deze snijroosters wordt het grove vuil verzameld in hefcontainers. Dit systeem maakt het mogelijk om de tafel eenvoudig schoon te maken. De watertafel kan worden ingezet bij lichte tot zware snijmachines.

Stako biedt voor alle snijprocessen, autogeen, plasma, waterstraal en laser, de juiste mogelijkheden. Het bedrijf richt zich vooral op klantgerichte machines en worden over de gehele wereld geëxporteerd. Vandaar ook de aanwezigheid in Essen. ‘De beurs Schweissen & Schneiden wordt eens per vier jaar gehouden. Het is een heel specialistische beurs en richt zich alleen op lassen en snijden. Het is de perfecte beurs voor ons’, aldus van Baren.

Alle snijmachines kunnen met verschillende opties worden uitgerust. Zo kunnen diverse snijtechnieken worden gecombineerd op een snijmachine en is Stako gespecialiseerd in geïntegreerd Laskantsnijden. Voor het aanbrengen van markeringen op de platen – steeds meer toegepast – zijn er diverse mogelijkheden. ‘Dit kan met de plasmastroombron zelf, met zinkpoeder, met inkjet en met een toebehoren als met een CNC gestuurde naald, de finewriter Air 32. Dit is een luchtgestuurde trilnaad die heel fraai precieze (letter/lijn) markeringen aanbrengt’, zet Van Baren uiteen. ‘Vrijwel alles is technisch mogelijk, dit is over het algemeen bekend.’

Stako staat op Schweissen & Schneiden in Essen in hal 7, stand 416.