Prijzen staal, metaal en schroot fors hoger

In tegenstelling tot de cryptomunten noteren de metaal- en staal- en kunststofprijzen in januari een dikke plus. Een voorbeeld daarvan zijn de zinkprijzen op de London Metal Exchange (LME). Die bereikten maandag een recordniveau. Verder stegen de schrootprijzen deze maand soms wel met 12,5 procent. Onder invloed van de hogere nikkelprijs zal roestvast staal ook duurder worden.

Ook deze maand deden er weer een vijftiental schrootverwerkende bedrijven mee aan de Vraag & Aanbod-schrootenquête. Daaruit kunnen we concluderen dat alle ferroschrootsoorten sinds 2015 niet meer zo hoog zijn geëindigd als deze maand. Gruisijzer was de grootste stijger met 12,5 procent van 120 naar 135 euro per ton. Bij non-ferroschroot stegen de meeste soorten behalve Geelkoper en Aluminium. > Bekijk de Vraag & Aanbod schrootprijzen

Zink

Op de LME noteerde zink afgelopen maandag de hoogste prijs in meer dan tien jaar, na berichten dat de voorraden van het metaal stevig waren geslonken. De prijs voor zink steeg in een week met zo’n 4,2 procent afgelopen maandag naar 3.609 (loco) dollar per ton, de hoogste stand sinds augustus 2007. De voorraden op de LME slinken als gevolg van sluitingen van grote mijnen en milieuhervormingen die de uitvoer vanuit China hebben afgeremd. Ook in China zat de prijs voor zink in de lift. Het metaal werd op de beurs in Shanghai maandag 3,5 procent duurder.

> Vraag & Aanbod marktprijzen

De piek van nikkel

De prijzen van andere metalen veerden mee op door de zinkkwestie. De nikkelprijs bereikte maandag met 13.880 $/ton zijn hoogste piek in drie jaar tijd. Nikkel is onder meer een belangrijk bestanddeel bij de productie van roestvast staal. Alleen koper bleef in januari achter, als gevolg van stijgende voorraden. Volgens onze metalenanalist Casper Burgering deze week zal er eind dit jaar een tekort aan koper ontstaan op de wereldmarkt.