Positieve vibe op Metaal Dagen in Den Bosch

Foto van: Jerom Rozendaal
Geschreven door Jerom Rozendaal

‘Er mag dan wel een recessie op ons afgekomen. Dat zal in de maakindustrie zeker niet gebeuren’. Zo vertolkt Jeroen ter Steege van United Industrial Fairs de stemming op De Nederlandse Metaal Dagen in ‘s-Hertogenbosch. De metaalbeurs ging woensdag van start en loopt nog tot vrijdag 21 april. 

De beursorganisatie verwacht 5.000 bezoekers in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. (Foto: Jerom Rozendaal)

‘De toekomst van de maakindustrie in Nederland en Europa ziet er goed uit’, vertelt Jeroen ter Steege, directeur van United Industrials Fairs, de organisatie achter De Nederlandse Metaal Dagen. De metaalbeurs, die van 19 tot en met 21 april plaatsvindt in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch, trekt dit jaar 106 exposanten. 

Onder de standhouders zijn gerenommeerde merken als Fanuc, Bystronic, Tuwi, Valk Welding en ook een groot aantal nieuwkomers zoals bijvoorbeeld Magmaweld, terwijl ook verdeler Klaassen op zijn grote stand uitpakt met een Bodor Fiberlaser. De Chinese lasersnijmachines gaan als warme broodjes over de toonbank bij Klaassen. Ook Deratec, leverancier van plaatbewerkingsmachines met Chinese origine, maakt goede tijden door. Dat vertelt Nico De Vooght, die op alle grote beurzen aanwezig is en zo zijn naamsbekendheid wil opkrikken. De kwaliteit van de Chinese en Turkse machines gaat omhoog, terwijl zij aanzienlijk goedkoper zijn dan de gekende merken. 

Machine-concurrentie met China

De gekende A-merken leggen meer en meer toe op automatisering om zich zo te onderscheiden van de Aziatische en Turkse merken. Een mooi voorbeeld op de Metaal Dagen is ook de SafanDarley-Kumatech combinatie. De AVG’s van Kumatech zorgen voor de belading en lossing van de geautomatiseerde kantbank van SafanDarley. Het zijn deze slimme oplossingen die de beurs kenmerken, aldus Ter Steege. ‘In tegenstelling tot de andere metaalbeurzen in ons land zijn het niet de machines, maar de slimme oplossingen die centraal staan op deze beurs.’

Het zijn deze slimme (automatiserings)oplossingen die de typische bezoeker van de Metaal Dagen zoekt, aldus Ter Steege. ‘Er zal de komende jaren veel meer vraag komen naar metaalproductie waardoor bedrijven hun activiteiten vooral slimmer moeten inrichten om zo meer rendement te halen uit de huidige bedrijfsvoering.’ We fotograferen de beursorganisator voor de AGV van Gibas die zorgt voor de automatische belading van machines.

Jeroen ter Steege ziet een gouden toekomst voor de maakindustrie in Nederland. (Foto: Jerom Rozendaal)

Gouden toekomst voor de maak

Ter Steege spreekt onder andere over reshoring, de trend waarbij bedrijven productie uit China terughalen. ‘De coronacrisis en het geblokkeerde schip in het Suezkanaal hebben de gevoeligheden van de supply chains en levertijden blootgelegd. Bedrijven komen er steeds meer achter dat het handig is om productie dichter bij huis te laten uitvoeren. Om dit mogelijk te maken moet wel de productiecapaciteit omhoog. Daarvoor is automatisering een belangrijke oplossing.’ 

Yaskawa, leverancier van robotarmen en lasrobots, ziet de vraag naar gerobotiseerde oplossingen sterk stijgen. ‘In vijf jaar tijd is onze verkoop in de Benelux verdubbeld’, vertelt Wim De Smedt, accountmanager van het bedrijf in België. Yaskawa heeft haar Benelux-hoofdkantoor in Eindhoven en heeft ruim 20 mensen in dienst. Zowel de verkoop van lasrobotsystemen, als de verkoop van robotarmen zit in de lift, vertelt De Smedt, die aangeeft dat de armen in volume negentig procent van de afzet vertegenwoordigen.

Toekomstbeeld

Behalve reshoring ziet Ter Steege nog een aantal factoren die de toekomst van de maakindustrie in Nederland rooskleurig lijken te kleuren. ‘ASML heeft een goed gevulde orderportefeuille en ik verwacht niet dat ze de komende twintig jaar door een ander bedrijf ingehaald worden. Dit betekent dat ze ook de komende jaren veel werk zullen genereren voor de Nederlandse metaalbedrijven.’ Daarnaast wijst hij op de energietransitie en vraag naar wapentuig die de komende jaren veel werk zal verschaffen. ‘Misschien dat er een economische recessie op ons afkomt, maar zeker niet in de maakindustrie. De toekomst in deze sector ziet er juist goed uit.’

Ter Steege mikt op zo’n 4.500 tot 5.000 bezoekers de komende dagen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *