Lees hier alles over Plaatbewerking

Minimale buigradius metaal

De minimale buigradius is de kleinst mogelijke buigradius van het materiaal, zonder dat er breuk- of scheurvorming optreedt. De waarde is onder andere afhankelijk van de materiaalsoort en plaatdikte. Bij het buigen van plaatmateriaal is de minimale buigradius een bepalende factor.

Meer...
In

Eigenschappen van metaal

Ieder materiaal heeft unieke eigenschappen. Deze eigenschappen bepalen bijvoorbeeld de sterkte en hardheid, maar ook de corrosieweerstand of soortelijk gewicht. Zelfs kleur, geur en smaak zijn allemaal materiaalkenmerken. Deze eigenschappen zijn onderverdeeld in categorieën. Materialen hebben thermische, elektrische, magnetische en optische eigenschappen, maar ook mechanische en chemische.

Meer...
In

Voor-en nadelen van hoogsterkte staal

Hoogsterkte staal is een staalsoort met een lage hoeveelheid koolstof en een hoge sterkte. Hoogsterkte staal heeft een hogere sterkte dan S235 en S355, de meest voorkomende staalsoorten voor staalconstructies. De definitie van hoogsterkte staal is staal met een rekgrens hoger dan 355 MPa. In de praktijk is de eerste veel toegepaste staalsoort die aan deze definitie voldoet S420.

Meer...
In

Ontstaan en eigenschappen van messing

Messing is de naam die wordt gebruikt om een koperlegering te beschrijven met een bepaald zinkgehalte. Koper is een van de eerste metalen die door mensen bewerkt kon worden, omdat het smelt bij een temperatuur van ongeveer 1.080 ° C en zeer gemakkelijk te bewerken is vanwege de lage hardheid. Zink heeft een nog lager smeltpunt (420 ° C) en kan gemengde kristallen vormen met koper. Door koper en zink te combineren, wordt een legering gevormd die harder is dan koper, maar nog steeds zeer goede bewerkingseigenschappen heeft.

Meer...
In

Vormen en oorzaken slijtage van metaal

Over het algemeen wordt het verzwakken van materiaal ook slijtage genoemd. Slijtage is het verlies van materiaal van een bepaald oppervlakte. Voortschrijdende slijtage wordt veroorzaakt door handelingen zoals slijpen, rollen, krassen, of door chemische en thermische belasting.

Meer...
In

Wat is het verschil tussen staal en rvs?

Staal en rvs worden vaak met elkaar vergeleken. Door de roestvaste eigenschappen wordt rvs vaak als winnaar aangewezen. Maar deze conclusie is niet geheel juist. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. In dit artikel bekijken we de verschillen tussen staal en rvs.

Meer...
In
Meer berichten