Orders machinebouw blijven achter

De sterke daling van inkomende orders in de machinebouw en installatiesector zette zich in mei verder voort. De orders daalden met 28 procent ten opzichte van mei 2019.

De orders in de machinebouw vertonen nog steeds een daling ten opzichte van 2019.

Dat meldt de VDMA. Eerder krompen de orders in april al met 31 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. ‘In april en mei was de grote onzekerheid van veel klanten duidelijk voelbaar. Intussen zijn de verwachtingen enigszins hersteld. We kunnen echter nog steeds niet inschatten wanneer de situatie duurzaam zal afnemen’, zegt VDMA hoofdeconoom Ralph Wiechers.

In mei daalde de binnenlandse vraag met 23 procent en de orders uit het buitenland met 31 procent. De orders uit de eurozone bleven 27 procent onder het niveau van het voorgaande jaar, terwijl 32 procent minder orders afkomstig waren uit niet-eurolanden. ‘Toch zijn onze bedrijven tot nu toe gespaard gebleven van een nog ernstigere inzinking’, zegt Wiechers.

Coronacrisis

In de periode maart tot mei 2020 daalde de orderontvangst in reële termen met 22 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De binnenlandse orders daalden met 16 procent, terwijl de buitenlandse orders met 25 procent daalden ten opzichte van het voorgaande jaar. De orders van de eurolanden zijn met 24 procent gedaald, terwijl de orders van niet-eurolanden met 25 procent zijn afgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *