Offshorepompen KSB sinds 1989 continu in bedrijf op Noors diepwaterplatform

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Eind 1989 leverde KSB vijf speciale pompen van het type HVR6 voor het Noorse offshoreplatform ‘Snorre A’. De aggregaten zijn sinds de levering ervan ononderbroken in bedrijf. Om de druk in het olieveld te handhaven, injecteren de pompen al twintig jaar zeewater onder hoge druk in het olieveld.

Elk van de pompen van KSB heeft een hoogspanningselektromotor met een vermogen van 4.900 kW en heeft een capaciteit van 600 kubieke meter zeewater per uur bij een druk van 220 bar. De uitzonderlijke bedrijfsomstandigheden die de toepassing van een installatie in volle zee met zich meebrengen, maakten de ontwikkeling van een bijzonder pomptype noodzakelijk.

Barrelpompen

De verticale uitvoering bewees zich als beduidend robuuster en plaatsbesparender dan de tot dan toe gebruikte horizontaal opgestelde machines. In constructief opzicht zijn de bijzondere, als barrelpompen uitgevoerde aggregaten afgeleid van pompen voor energiecentrales. Ook deze kunnen enkele jaren in bedrijf zijn alvorens een revisie wordt uitgevoerd. Elk van de in Noorwegen toegepaste pompen heeft gemiddeld 70 duizend tot 75 duizend bedrijfsuren achter de rug. Het eind van de toepassing ervan is nog niet in zicht. Het offshoreplatform ‘Snorre A’ ligt 180 km noordwestelijk van Bergen en was het eerste diepwaterplatform van Noorwegen. De fundaties ervan bereiken een diepte van ongeveer 350 meter. Het totale gewicht van het platform bedraagt 30.000 ton.