zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Wereldwijd veertien procent meer faillissementen


Den Bosch, 30 maart 2020
De economische groei daalt het komend kwartaal wereldwijd met vijftien procent. Tegelijkertijd stijgt het aantal faillissementen over heel 2020 met veertien procent.

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de researchafdelingen van Euler Hermes en de Allianz Group. Begin dit jaar hadden de onderzoekers nog een groei van 2,4 procent geraamd voor de wereldwijde economie. Dat is in het recente onderzoek bijgesteld naar 0,8 procent. Voor de VS gaan de onderzoekers uit van 0,5 procent groei. De eurozone moet het dit jaar doen met een negatieve groei van -1,8 procent. 'Daarbij gaan we er wel vanuit dat de maatregelen om het coronavirus in te perken de komende maanden succesvol verlopen', zegt Walter Toemen, Directeur Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland.

Korte recessie

'Onze onderzoekers verwachten een korte, scherpe wereldwijde recessie met meteen daarna een fors herstel. Door de inhaalvraag in de rest van het jaar zal een groot deel van de business die op dit moment verloren gaat, weer worden goedgemaakt. De recessie laten we eind dit jaar weer achter ons. Maar die groeispurt zal voor een aantal bedrijven te laat zijn. Vooral voor bedrijven met weinig liquiditeit zal het moeilijk zijn de huidige periode te overbruggen', aldus Walter.

Scherpe stijging faillissementen

Ondanks de enorme steunmaatregelen van overheden en centrale banken, gaan wereldwijd meer bedrijven kopje onder. 'Na drie jaar van een wereldwijde stijging van faillissementen komt daar nu een groot aantal bovenop met een toename van veertien procent. Het is een sneeuwbaleffect dat begon met het stilvallen van de economie in China. Zowel het aanbod als de vraag van goederen vanuit China viel weg waardoor de wereldwijde supply chain ernstig verstoord raakte. Bedrijven raken in liquiditeitsproblemen. Nota's worden niet meer betaald. En dan krijg je een domino-effect dat nagenoeg alle sectoren raakt.' Volgens Walter zijn retail, energie, de metaalindustrie, machinebouw en de auto-industrie de meest kwetsbare sectoren.

Verdieping van de recessie ook mogelijk

Als het lukt om het coronavirus in te dammen, is niet meteen alle gevaar geweken. Volgens Walter kunnen scherpe neerwaartse bewegingen op de goederen- en aandelenmarkten tot verdere liquiditeitsstress leiden. De recessie zal zich hierdoor verdiepen. 'Ook het afbouwen van de gigantische steunoperaties kunnen tot onevenwichtigheid leiden. Landen zitten straks opgescheept met enorme begrotingstekorten. De vraag is hoe daarmee om wordt gegaan. Allemaal factoren die het opnieuw opstarten van de motoren kunnen bemoeilijken.'

 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts