zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Tien miljoen EU-geld voor doorontwikkeling 3D-metaalprinten


Rotterdam, 17 december 2019
Fieldlab Ramlab, onderdeel van Havenbedrijf Rotterdam heeft te horen gekregen dat hun Grade2XL-voorstel voor een groot Europees Horizon 2020 project is goedgekeurd. Dit komt neer op ongeveer tien miljoen euro financiering voor het project, waarvan tachtig procent door Horizon 2020.

Samen met twintig andere partners uit heel Europa zal Ramlab de unieke WAAM-technologie (3D-metaalprinten met lastechnologie) doorontwikkelen en de toepassing ervan stimuleren. De provincie Zuid-Holland bood via het SMITZH-programma op diverse manieren ondersteuning in aanloop naar dit impactvolle project.

Beheersing procescondities

In Grade2XL wordt WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing) als snelle en hoogwaardige methode voor 3D-metaalprinten doorontwikkeld. Het project maakt het mogelijk om op industriële schaal metalen producten te printen waarvan de samenstelling en materiaaleigenschappen op iedere plek geoptimaliseerd zijn voor de toepassing. De excellente beheersing van de procescondities maakt het ook mogelijk de producten te certificeren zonder verdere testen. Deze ontwikkelingen zijn revolutionair in de metaalverwerkende industrie. 3D-printen wordt ‘the next big thing' voor Europese mkb's in (groot)metaal. In het project werken 21 partners uit verschillende Europese landen samen. Uit Nederland participeren naast Ramlab de Zuid-Hollandse organisaties M2i (Stichting Materials Innovation Institute), TU Delft en Valk Welding in Grade2XL.

Grootschalige impact

Naar verwachting zal het project op Europees niveau een aanzienlijke kostenreductie opleveren voor de deelnemende partners; miljarden euro's bij eindgebruikers besparen aan CO2 uitstoot; meer dan 1.000 mkb'ers bereiken en 300 banen opleveren. Voor de regio is de impact voor Fieldlab Ramlab belangrijk, zowel als producent als in de kennis benutting; M2i is de initiator en coördinator van dit project. Zij vertalen inzichten uit het materiaalonderzoek naar kansen voor nieuwe WAAM producten. Voor Valk Welding levert het project een nieuwe potentiele afzetmarkt op voor WAAM systemen en cursussen en TU Delft zal naar verwachting een tiental publicaties opleveren over deze nieuwe technologie en de toepassing ervan. 'Met Grade2XL krijgen we de kans om WAAM nog sneller op de markt te brengen - en ook toepasbaar te maken voor het mkb', aldus Vincent Wegener, Managing Director Ramlab.

Over Horizon 2020

Horizon 2020 is het grootste programma voor onderzoek en innovatie ooit van de EU. Het is bedoeld om doorbraken, ontdekkingen en wereldpremières uit de laboratoriumomgeving te halen en op de markt te brengen. Horizon 2020 geniet de politieke steun van de Europese leiders en de leden van het Europees Parlement. Ze zijn overeengekomen dat investeren in onderzoek en innovatie essentieel is voor de toekomst van Europa, en hebben dit centraal gepositioneerd in de Europa 2020-strategie voor slimme, duurzame en inclusieve groei. Dat het Grade2XL voorstel financiering krijgt vanuit Horizon 2020 zegt iets over het unieke innovatieve karakter van dit project en de potentie ervan.

Rol SMITZH

SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassingen Zuid Holland) hielp fieldlab Ramlab bij het uitvoeren van diverse kiemprojecten met bedrijven als Fokker, Man Energy Solutions, voestalpine en Air Products waarin demonstraties van de nieuwe technologie werden gegeven in het aanloop naar het Grade2XL project. Daarnaast bood SMITZH ondersteuning bij de uitbouw en werd er hulp geboden bij het tegenlezen van de voorstellen.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts