zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Treinen Nieuw-Zeeland rijden straks over kunststof bielzen uit Sneek


Sneek, 23 september 2019
Lankhorst Engineered Products gaat dwarsliggers van gerecyled kunststof leveren aan Nieuw-Zeeland. Het spoorwegbedrijf KiwiRail stapt als eerste ter wereld over van houten spoorbielzen op de kunststof variant van Lankhorst voor het 4100 kilometer lange spoortnetwerk.

Dat meldt de Leeuwarder Courant. De order zou Lankhorst vele miljoenen opleveren, waar andere Friese bedrijven van mee kunnen profiteren. Het bedrijf heeft matrijzen en andere gereedschappen besteld bij bedrijven uit Bolsward, Franeker en Sneek. Deze bestellingen zijn goed voor een half miljoen euro.

'We hebben een handtekening voor vijf jaar', vertelt directeur Sjouke Tjalsma. 'Dat betekent dat we jaarlijks 12.000 tot 18.000 dwarsliggers op transport gaan zetten, ruim 100 zeecontainers.' Na 2025 liggen vervolgorders in het verschiet. Ook verwacht Lankhorst dat mee landen zullen volgen. 'Engeland is waarschijnlijk de volgende', aldus Tjalsma. 

Wetgeving

De omslag van hout naar kunststof in Nieuw-Zeeland heeft te maken met nieuwe regels vanuit de regering. De huideige bielzen bestaan uit hardhout uit inheemse oerbossen, maar deze bomen mogen niet langer worden omgehakt. De bielzen worden nu zodra het nodig is vervangen door de kunststof variant uit Sneek.

Lankhorst heeft lang gesleuteld aan het project. Tussen de geboorte van het idee en de order van KiwiRail zitten veertien jaar van heel veel testen, onderzoeken, marktbewerking en kleine projecten draaien. Dankzij het recente verbod op creosoot, de milieuvervuilende teerolie op houten bielzen, gloort er een grote markt in de Europese Unie.

Kunststoffen 2019

Op 25 en 26 september 2019 vindt Kunststoffen 2019, de jaarlijkse Nederlandse beurs voor de wereld van kunststof en rubber plaats. Gratis toegangskaarten zijn te verkrijgen via www.kunststoffenbeurs.nl/bezoeken
 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts