zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

ABN AMRO: groeiverwachtingen verlaagd vanwege handelsoorlog


Amsterdam, 10 september 2019
Vanwege de recente verscherping van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China heeft ABNO AMRO de mondiale groeiverwachtingen voor de komende kwartalen iets verder verlaagd. De groei van de Nederlandse economie vertraagt verder naar 0,9 procent in 2020.

De groei van de Nederlandse economie bleef in de eerste twee kwartalen van dit jaar goed op peil, maar ABN AMRO verwacht dat deze in het tweede halfjaar inzakt. Die terugval is het gevolg van minder groei van de uitvoer en van de particuliere consumptie en investeringen. De uitvoer wordt geraakt door de magere expansie van de wereldhandel, terwijl de consumenten te maken hebben met een kleinere stijging van het beschikbaar inkomen dan vorig jaar.

ABN AMRO stelde de ramingen voor de mondiale economische opnieuw bij naar beneden, vanwege de verdere escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China; van 1,1 procent naar 0,9 procent in 2020. Deze aanpassing is vooral terug te zien in een lagere groei van de uitvoer en van de bedrijfsinvesteringen.

Bbp stabiel

Het bruto binnenlands product (bbp) steeg in het tweede kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ook in de twee kwartalen daarvoor nam het bbp met 0,5 procent toe. Achter die stabiele bbp-cijfers gaat echter meer beweging schuil. Zo lieten de totale binnenlandse bestedingen in het tweede kwartaal geen toename zien, na een stevige plus in het eerste kwartaal. Aan de andere kant droeg de buitenlandse handel (uitvoer minus invoer) flink bij aan de groei, nadat de netto-uitvoer de expansie in het begin van het jaar juist had gedrukt.

Het beeld bij de binnenlandse bestedingen loopt uiteen. De particuliere consumptie liet een flinke stijging zien ten opzichte van een wat zuinig eerste kwartaal. Ook de investeringen van bedrijven en die in woningen zaten opnieuw stevig in de plus. Daar stond tegenover dat de bestedingen van de overheid licht afnamen. Een andere negatieve factor was de krimp van de voorraden, die de groei flink heeft gedrukt (na de plus in het eerste kwartaal).

De uitvoer deed het vrij goed en nam meer toe dan in het eerste kwartaal en ook meer dan de invoer. Bij de invoer was het tegenovergestelde het geval. Gevolg was dus dat de netto-uitvoer (uitvoer minus invoer) stevig bijdroeg aan de bbp-groei.

Uitvoer geraakt

ABN AMRO verwacht dat de economische groei in het tweede halfjaar van 2019 lager uitvalt. De Nederlandse uitvoer zal worden geraakt door de vertraging van de groei van de wereldhandel.Het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten zal zijn tol eisen. De recente verdere escalatie van dit conflict komt op een moment dat de industriesector het in veel landen al slecht doet, soms zelfs in een recessie zit. Het risico van een tegenvallende ontwikkeling is daarmee verder gestegen. De onzekerheid zal toenemen, het ondernemersvertrouwen wordt gedrukt en vervolgens de bedrijfsinvesteringen.

De verwachting van ABN AMRO is dat de economische groei in de eurozone in de tweede helft van het jaar heel zwak zal zijn. Ook voor Nederland verwachten zij een afkoeling door minder groei van de uitvoer en van de investeringen. De bedrijfsinvesteringen staan onder druk door het zwakkere ondernemersvertrouwen en de mindere afzetvooruitzichten. Ook wordt de stijging van het besteedbaar inkomen gedrukt, valt de inflatie hoger uit en is het consumentenvertrouwen sterk afgenomen.

Op korte termijn geen recessie

ABN AMRO ziet geen aanwijzigingen voor een recessie in de nabije toekomst. De economische 'barometers' hebben een verdere daling laten zien, maar zijn in juli en augustus niet verder gedaald, maar gestabiliseerd of iets opgelopen. Ondanks die lichte verbetering waren de indicatoren in juli-augustus lager dan het gemiddelde niveau van het tweede kwartaal.

Hoewel ABN AMRO verwacht dat de groei in het tweede halfjaar vertraagt, is hun raming voor de gemiddelde groei in 2019 verhoogd. Dat heeft te maken met het verleden: vooral met de sterker dan verwachte bbp-stijging in het tweede kwartaal, maar ook met een heel lichte opwaartse bijstelling van de groei in eerdere kwartalen. Zelfs bij een marginale toename van het bbp in het tweede halfjaar kan het jaargemiddelde makkelijk op 1,6 procent uitkomen. De oude raming was 1,3 procent.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts