zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Producenten industrie weer wat positiever


Den Haag, 30 juli 2019
Het producentenvertrouwen industrie is in de maand juli toegenomen van 3,3 naar 3,9. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 1,0.

Dat meldt het CBS. Het dieptepunt werd bereikt in februari 2009 met een negatieve waarde van 23,5, in februari 2018 bereikte het vertrouwen de hoogste waarde met 10,9. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Minder negatief over verwachte bedrijvigheid, positiever over voorraden

Producenten in de industrie waren in juli minder negatief over de verwachte bedrijvigheid. Verder was het oordeel over de voorraden gereed product positiever. Daarentegen was het oordeel over de orderportefeuille minder positief.

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren positief. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Verder is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

De deelindicator verwachte bedrijvigheid was nog een fractie negatief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal afnemen dan ondernemers die een toename van de productie voorzien.


Sectorverschillen

Het producentenvetrouwen wisselt sterk per sector. Zo waren producenten in de textiel-, kleding, - en lederindustrie het meest optimistisch in juli, in de transportmiddelindustrie treffen we meer pessimisten. Opvallend is verder de omschakeling bij producenten in basismetaal en metaalproducten. Zij waren in juni nog negatief (-1,7), maar in juli juist positief (4,4). 
producenten industrie


Foto: CBS

 

Bezettingsgraad onveranderd

De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie is bij aanvang van het derde kwartaal 2019 uitgekomen op 84,3 procent. Daarmee ligt de benutting van het machinepark even hoog als een kwartaal eerder.
Producenten industrie weer wat positiever'
Het producentenvertrouwen industrie is in de maand juli toegenomen van 3,3 naar 3,9. (Foto: CBS)
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts