zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Staalmarkt blijft nog wel even onrustig


Wychen , 16 juli 2019
De staalprijzen staan al sinds eind 2018 onder druk, maar zijn sinds april redelijk stabiel te noemen. Ondanks dat diverse fabrieken verscheidene malen geprobeerd hebben deze te verhogen is dat niet gelukt en eerlijk is eerlijk: de lichte verhoging die wij vorige maand vermeldden heeft zich niet echt doorgezet. Sterker, de prijzen voor Warmgewalst, Koudgewalst en Sendizimir coils én Kwartoplaat zijn ten opzichte van de maand juni gedaald. De daling varieert van 5 tot 15 euro per ton.

Dit blijkt uit Het StaalJournaal van Noviostaal van 12 juli. In de voorgaande edities van deze nieuwsbrief  werd al geschreven over de stagnerende productie in de automobielindustrie, maar intussen stelt NovioStaal toch ook vast dat andere sectoren de negatieve effecten van de slepende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China ondervinden net zoals die van de lopende moeizame gesprekken tussen de VS en de Europese Unie (EU). Daarnaast speelt in Europa nog de kwestie van het waarschijnlijke vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU, waarbij ongewis is of dat wel of niet gepaard zal gaan met een overeenkomst. In Groot-Brittannië worden de economische gevolgen hiervan langzamerhand ook duidelijk.

 

British Steel

Bijvoorbeeld alleen al het faillissement van British Steel in mei 2019 betekent een mogelijk verlies van 4.000 arbeidsplaatsen en indirect zelfs 20.000. Enkele automobielfabrikanten hebben hun productie er al verlaagd of gaan die zelfs in zijn geheel naar andere landen verhuizen. De staalindustrie in het VK wordt daardoor ernstig getroffen en heeft bij de nationale overheid al collectief om een verzoek om ondersteuning ingediend gevraagd, bijvoorbeeld door verlaging van energie- en milieubelasting te vragen.

 

Italië

In Italië zijn onlangs moeilijkheden ontstaan bij het overnameproces van ILVA door ArcelorMittal. Enkele hoogovens In Taranto (Zuid-Italië) zijn om milieutechnische redenen stilgelegd. Een recent ongeval met een kraanmachinist heeft de onrust onder het personeel, dat zich niet alleen zorgen maakt over de veiligheid van werken, maar ook over de toekomst van de fabriek, groter gemaakt. Daarnaast is het plan om tijdelijk 1.400 werknemers naar huis te sturen verkeerd gevallen bij de vakbonden èn de nationale regering.

Vlak voordat we Het StaalJournaal uitkwam was al het personeel in staking, maar inmiddels zouden deze stakingen beëindigd zijn en zouden ook de twee hoogovens weer in productie genomen zijn. De huidige problemen echter voeden de geruchten als zou ArcelorMittal zelfs overwegen de hele overname niet door te laten gaan. De stillegging van de twee hoogovens heeft in ieder geval mede ertoe geleid dat ArcelorMittal besloten heeft de totale jaarproductie van de fabriek terug te gaan brengen van ca. 6 naar ca. 5 miljoen ton. De capaciteit van de fabriek is echter ca. 13 miljoen ton per jaar, wat voorlopig bij lange na niet gehaald zal worden. De reductie van de productie in Italië zal wellicht mee helpen de balans tussen vraag en aanbod op de Europese staalmarkt te verbeteren en daarmee bij het in standhouden van het actuele prijsniveau.
Immers hebben diverse andere fabrieken ook productiebeperkingen aangekondigd als tegenmaatregel op de afgezwakte vraag. Hoop is er uiteindelijk wel, dat de prijzen later dit jaar zullen kunnen gaan stijgen. Die behoefte is er zeker bij de staalmakers, want de grondstofprijzen zoals ijzererts zijn hoog en blijven dat mogelijk voorlopig.

 

Daarnaast vindt er in China een tweede grote milieuactie plaats, waarbij vanaf 2019 tot en met 2021 scherp gecontroleerd wordt op vervuiling door de staal- en metaalindustrie. Productiebeperkingen en capaciteitsafbouw zullen naar verwachting het gevolg zijn en de eerste effecten zijn al merkbaar op de Chinese thuismarkt, waar Wugang en BAO Steel de staalprijzen voor levering augustus willen verhogen. Een negatief effect hierbij echter kan zijn dat de Chinese economie de laagste groei in 30 jaar zal kennen. De voorspelling luidt namelijk, dat de economische groei in 2019 beperkt zal blijven tot 6,2%. Uiteraard is dit cijfer mede beïnvloed door de handelscrisis tussen de VS en China.

Samengevat zal het op de staalmarkt de komende tijd nog onrustig blijven, maar verwachten wij voorafgaand aan het 4e kwartaal van dit jaar geen wezenlijk prijsherstel.

Noviostaal geeft per 12 juli 2019 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

 

  • Warmgewalste coils: 475 - 485
  • Koudgewalste coils: 570 - 585
  • Sendzimir verz. coils: 580 - 590
  • Kwartoplaat: 570 - 585

 

 

Deze maand dalen de prijzen voor alle soorten. De daling loopt van 5 euro per ton voor Sendzimir verzinkte coils, 10 euro per ton voor Warmgewalste en Koudgewalste coils tot 15 euro per ton voor Kwartoplaat ten opzichte van de staalprijzen in juni 2019.

 

 

NovioStaal

 

 

 

 

Staalmarkt blijft nog wel even onrustig'
Ondanks dat diverse fabrieken verscheidene malen geprobeerd hebben deze te verhogen is dat niet gelukt en eerlijk is eerlijk: de lichte verhoging die wij vorige maand vermeldden heeft zich niet echt doorgezet.
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts