zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Groeivertraging in provincies met veel industrie


Amsterdam, 9 juli 2019
In 2019 doet het groeitempo van de economie in alle Nederlandse provincies een stapje terug. Het groeitempo valt relatief sterk terug in provincies met veel industrie, zoals Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

Dat meldt ING Economisch Bureau naar aanleiding van hun regio-analyse. Industrieregio's worden geraakt door buitenlandse onzekerheden als de brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, die negatief uitpakken voor de export en het ondernemersvertrouwen. it drukt de groeiverwachtingen voor de Nederlandse regio's.
industrieprovincies

De lagere exportgroei en minder positieve stemming onder producenten laten zich het sterkst voelen in de regio's met een bovengemiddeld aandeel industriële bedrijvigheid. Onder andere in Noord-Brabant, Limburg en Overijssel doet de economische groei in 2019 dan ook een duidelijke stap terug doordat de productiegroei in sectoren als de chemie, hightech en auto-industrie een pas op de plaats maakt.

Sterke verschillen in provincies

De Randstad kent de sterkste groei, doordat zij profiteren van een toename van de bedrijvigheid in de zakelijke en ICT dienstverlening en een sterke bevolkingsgroei. In de Noordelijke provincies heeft het terugschroeven van de gaswinning sinds 2014 een negatief effect op de economische groei.

sterkste groeiSterkste groei in Noord-Holland en Noord-Brabant

In 2019 is de omvang van de nationale economie bijna twaalf procent groter dan in 2008, het jaar voor de economische crisis begon. De regionale economie van Noord-Holland is ruim twintig procent groter dan in 2008, die van Noord-Brabant achttien procent. Flevoland is met vijftien procent een sterke nummer drie. Binnen de Randstad presteerde de economie in Zuid-Holland lange tijd het minst sterk, vooral omdat het herstel na de crisis minder vlot op gang kwam. De noordelijke provincies blijven ver achter doordat zij relatief zwaar te lijden hebben gehad van de dubbele dip in de economie in 2009 en 2012. Daarnaast speelt in Groningen de beperking van de gaswinning een bepalende rol.
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts