Nevi PMI: Teruggang in Nederlandse productiesector houdt aan

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De laatste Nevi PMI®-onderzoeksgegevens lieten een verdere krimp zien in de Nederlandse productiesector. Deze verslechtering was de derde in evenzoveel maanden en werd met name toegeschreven aan de aanhoudend zwakke vraag.

Tags:
Duitse autobouwers kampen met achterblijvende verkoopcijfers.

De zwakke buitenlandse vraag uit met name Duitsland gijzelt de Nevi Inkoopmanagersindex. De index over september is weliswaar iets verbeterd van 47,7 naar 48,2, maar deze score ligt nog steeds flink onder de ‘neutrale score’ van 50 en duidt daarmee op een afnemende bedrijvigheid in de Nederlandse industrie, zo stelt David Kemps, sector banker industrie bij ABN AMRO.

Auto-industrie

Industriële bedrijven zagen het aantal ontvangen orders verder teruglopen onder meer door uitstel van nieuwe investeringsprojecten in de halfgeleiderindustrie. Ook de exportverkopen aan Duitsland en België daalden verder door de significante vraaguitval in de auto-industrie.

De Duitse autobouwers kampen met achterblijvende verkoopcijfers, hevige prijsconcurrentie uit China en hoge kosten voor de transitie naar elektrisch rijden. Na winstwaarschuwingen van Volkswagen en BMW, verlaagde ook Mercedes-Benz zijn winstprognose voor dit jaar. Het vooruitzicht dat deze fabrikanten mogelijk fabrieken gaan sluiten, zorgt ook bij de vele toeleveranciers voor terughoudendheid bij het plaatsen van nieuwe orders bij Nederlandse bedrijven.

Lichtpuntjes

Er zijn ook een paar lichtpuntjes. De Nevi PMI Future Output Index bleef in september met een score van 63,5 ruim boven de neutrale drempel van 50, wat wijst op een algemeen gevoel van vertrouwen bij de inkopers voor de komende twaalf maanden. Dit is in lijn met de positieve groei van het producentenvertrouwen dat maandelijks door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt gemeten.

Anders dan bij de auto-industrie, wordt het huidige lage investeringsniveau in de meeste eindmarkten gezien als iets tijdelijks. Door de vele geopolitieke spanningen in de wereld en de wankele eerste stapjes van het nieuwe Nederlandse kabinet, is het nu echte moeilijk om ver vooruit te kijken en grote investeringsbeslissingen te nemen.

Ook zorgen de recente renteverlagingen van respectievelijk 25 basispunten en 50 basispunten door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Fed voor een steuntje in de rug van de industrie. Een lagere beleidsrente leidt vaak tot lagere rentetarieven op de kapitaalmarkt en kan zo de vraag naar industriële goederen stimuleren.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *