NEVAT maakt zich zorgen over uitbesteders die kostenreducties willen afwentelen op hun toeleveranciers

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De vereniging van toeleveranciers NEVAT maakt zich grote zorgen over de rol van de grote uitbesteders, als zij hun kostenreducties massaal over de rug van hun toeleveranciers willen realiseren. ‘Niet elke toeleverancier heeft daar last van,’ zegt Theo Koster, directeur van de Nevat. ‘Vooral de bedrijven die concurreren op de beste prijs hebben last van ‘shoppende’ uitbesteders.

Dat inkopers van hun toeleveranciers in deze tijden vragen om een aanzienlijke kostenreductie (soms zelfs 10 procent!) te realiseren is niet reëel. Het is te makkelijk om de kostenreductie buiten de deur te realiseren. De voornamelijk mkb-toeleveranciers hebben immers zelf ook last van vraaguitval en doen hun uiterste best hun broodnodige marges te realiseren. Ze kunnen daarbovenop niet de kostenproblematiek van de multinationals op hun nek nemen,’ zegt Theo Koster, dirtecteur van de Nevat .

‘Toeleveranciers hebben, juist voor hun klanten, de afgelopen jaren er alles aan gedaan om hun kostenstructuur op orde te krijgen. Alle onnodige kosten zijn inmiddels geminimaliseerd. Die kostenoptimalisatie heeft de inkopers in het verleden al geholpen om hun prijserosie op te vangen.
Multinationals zijn nu zelf aan de beurt om hun interne kostenstructuur goed tegen het licht te houden. Het kostenvoordeel dat ze daarmee kunnen realiseren zou wel eens veel aantrekkelijker en realistischer kunnen zijn,’ weet Kostert.  

 

Onderzoek

Uit recent onderzoek heeft de Nevat onder zijn leden kunnen vaststellen dat de prijsdruk niet voor alle toeleveranciers geldt. Zij die maakdelen toeleveren die van strategisch belang zijn voor de producent, worden buiten schot gehouden. Steeds meer toeleveranciers zijn zich van hun strategische positie bewust. 

‘Door het afwentelen van de kostenproblematiek op de toeleverketen, ontstaat het gevaar dat de continuïteit van de toeleveranciers in gevaar komt. Juist in deze tijd, waarbij producenten meer afhankelijk zijn geworden van de innovatie en leverbetrouwbaarheid van hun toeleveranciers, lopen ze onnodige risico’s dat hun eigen productie in gevaar komt,’ besluit Koster zijn visie op de rol tussen de toeleverancier en uitbesteder.

Alex de Jong