Nationale Staalbouwdag: 2010 essentieel voor de sector

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

De Nationale Staalbouwdag wordt voor de tweede keer in ‘vernieuwde vorm’ gehouden. Het evenement is op donderdag 15 oktober en de locatie is de evenementenhal Gorinchem.

Directeur van de Stichting Bouwen met Staal, organisator van deze dag, Rik van Thiel verwacht hetzelfde aantal bezoekers als in 2008. ‘Gezien het aantal aanmeldingen verwachten we wederom op zo’n zeventienhonderd bezoekers uit te komen. Op de geheel nieuwe opzet die we vorig jaar hebben geïntroduceerd, is erg positief gereageerd.’

 

Kijkend naar de markt van Bouwen met Staal, de ingenieursbureaus en de staalhandel, loopt 2009 economisch gezien best redelijk. Van Thiel: ‘De eerste zes maanden van 2009 zijn best redelijk goed geweest en ook over de tweede helft lijkt het allemaal mee te vallen. Essentieel voor onze 2.500 leden wordt 2010. Dan moet blijken hoe de overheidsmaatregelen uit gaan pakken. Maar in zijn algemeenheid kunnen we wel vaststellen dat die bedrijven die bezig zijn met kennis, investeringen en duurzaamheidsprojecten, deze lastige periode wel goed zullen doorkomen.’

 

Duurzaamheid

Crisis en duurzaamheid is een van de thema’s die op deze dag worden behandeld. Zo zal Bouwen met Staal voorzitter Hans Schepers deze thema’s behandelen in zijn jaarrede. Maar ook tijdens de themasessies worden deze thema’s aangestipt. ‘Staal is uiteraard uiterst duurzaam. Bij sloop van gebouwen wordt nu al de helft van de balken hergebruikt. De andere helft wordt gerecycled. De uitstoot aan CO2 zit hierdoor op een laag niveau. Daarnaast vindt cradle to cradle steeds meer zijn weg in de staalbouwwereld.’ Overigens kunnen geïnteresseerden ook altijd terecht bij de staalsupport op de website www.bouwenmetstaal.nl. Staalsupport biedt antwoorden op veel gestelde, actuele vragen uit de Nederlandse ontwerp- bouw- en toetsingspraktijk.

 

Staal is een vitaal bouwmateriaal. En dat wordt gevierd op de Nationale Staalbouwdag 2009 onder het motto ‘Lang leve(n) staal’. Tijdens het congres gaat de vlag uit voor grensverleggende hoogstandjes van het ontwerpen, construeren en bouwen met staal in China (Guangzou New TV Tower) en Groningen (Centrum voor Levenswetenschappen RUG).

 

Actueel

De actuele projectpraktijk van ‘Hollands Glorie’ gaat vergezeld van nieuwe ontwikkelingen voor de staalbouwpraktijk, zoals de nieuwe NEN-EN 1090, het Keurmerk Nederlandse Staalbouw, het Constructeursregister en de toepassing van Eurocodes.

En onder het motto ‘Lang leve(n) staal’ maken de bezoekers nader kennis met de doelrijpe kansen voor staal als duurzaam bouwmateriaal, in het perspectief van energiereductie, licht bouwen en Cradle to Cradle.

 

Congres en meer

Naast het congres biedt de Nationale Staalbouwdag bedrijfspresentaties op de Expo, overzichtelijk ingedeeld op de themapleinen ‘coaten en verzinken’, ‘verbindingsmiddelen’, ‘industrie, dak en gevel’, ‘software’ en ‘ingenieursbureaus’. Daarnaast is er de uitslag van de StudentenStaalprijs 2009 en zijn er ontmoetingen met vakgenoten en zakenrelaties in een ‘feestelijke’ ambiance.

 

Klik hier voor meer informatie en het volledige programma van de Nationale Staalbouwdag 2009