Multinal Group conserveert Oorlogsmonument ‘Propeller’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Multinal Group heeft het oorlogsmonument ‘Propeller’ voorzien van een 3-laags, 2 componenten natlaksysteem. Deze week is het monument door de Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 teruggeplaatst op z’n sokkel.

Dit oorlogsmonument staat sinds 28 augustus 1987 aan de Schweitzerstraat in Kudelstaart en is bedoeld als eerbetoon aan de bemanningsleden van het 75ste Nieuw-Zeeland Squadron , die zich getroost hebben om Nederland te bevrijden van de Duitsers.


De verslechterde conditie van de ‘Propeller’ was afgelopen december voor de gemeente Aalsmeer aanleiding om een restauratietraject in gang te zetten, zodat deze ook voor volgende generaties behouden blijft. De keuze voor de restauratie is gevallen op chemisch technische dienstverlener Multinal Group, vanwege de ruime expertise op het gebied van oppervlaktebehandelingen, chemisch technisch reinigen, poedercoaten en natlakken.

Natlaksysteem

Om de ‘Propeller’ te beschermen tegen corrosie/roest is deze voorzien van een 3-laags, 2 componenten natlaksysteem. Vanwege de belangrijke functie die de ‘Propeller’ vervult voor de Kudelstaartse bevolking bij de 4 mei herdenkingen, is de ‘Propeller’ deze week voor de komende 4 mei herdenking teruggeplaatst op z’n sokkel.

In eerste instantie zou de ‘Propeller’ worden gepoedercoat door Snouck Coating van de Multinal Group member. Echter door de slechte conditie van de Propeller, is gekozen voor een 3-laags, 2 componenten natlaksysteem. Om ieder risico uit te sluiten, heeft nauw overleg plaatsgevonden tussen de Gemeente Aalsmeer en de Multinal Group .

Het oorlogsmonument heeft diversen oppervlaktebehandelingen ondergaan en is voorzien van verschillende verflagen met als speciale finish de Sigmadur 550 geleverd door verffabriek en – specialist Heeren & Meijer.