Minibeurs ‘Meer onder één dak’ bij Bemet in Veenendaal

Mazak, Gibas Numeriek, Gelderblom, Adcos, STODT en Bemet zijn de zes bedrijven die zich van 17 tot en met 20 maart gezamenlijk presenteren tijdens de ‘MEER onder één dak’ open dagen, op de locatie van Bemet in Veenendaal.

Ze doen dat voor de tweede keer in deze brede samenwerkingsvorm. ‘MEER onder één dak ‘ Het wordt een minibeurs’, zegt Jakob Hendriks, marketing manager bij Bemet International. ‘Een minibeurs zonder machines, maar wel met simulaties en vooral de tijd om in gesprek te gaan met de bezoekers.’ De zes deelnemers zullen dat ieder vanuit hun eigen invalshoek doen, waarbij ze eerder elkaar aanvullen dan beconcurreren.

Onbemand blijft actueel
Mazak, Gibas en Gelderblom zijn alle drie machineleveranciers. Volgens Jan Lemmens van Gibas zal dit jaar de ingeslagen weg worden voortgezet in de verspanende industrie, namelijk onbemand of manarm produceren. ‘Er zullen altijd goedkopere handen om ons heen bewegen.’ Dat denkt ook Hans van Wijk van Mazak. ‘Automatisering is nog steeds een zeer actueel thema. De investeringen nemen wel af, maar de noodzaak wordt groter,’ zo zegt hij. De drie bedrijven zullen tijdens het evenement voorbeeldprojecten tonen.


Onbemand verspanen vergt meer dan een robot en een machine. Essentieel is een goede automatisering van de werkvoorbereiding met CAD/CAM software maar vooral simulatie. ‘Je moet vooraf weten dat er niets fout gaat tijdens het onbemand verspanen. Levensechte machinesimulatie is zeker bij complexe bewerkingen van cruciaal belang,’ aldus Jakob Hendriks van Bemet. Deze softwareleverancier toont tijdens de minibeurs niet alleen de laatste ontwikkelingen op CAD/CAM gebied, maar ook de koppeling tussen werkplaatsautomatisering en de kantooromgeving, bijvoorbeeld via ERP-pakketten, zoals Plan-de-CAMpagne.

Nieuwe opleiding
STODT, het kennisinstituut voor de verspanende industrie, zal tijdens de MEER onder één dak open dagen het accent leggen op een nieuwe niveau 4 opleiding die in maart start. Bert Smit van STODT: ‘We hebben al een niveau 3 opleiding CNC verspaningstechniek, waarbij de deelnemers een volwaardig ROC-diploma halen. Diezelfde formule gaan we ook bij deze niveau 4 opleiding toepassen.’ In deze opleiding komt de nadruk te liggen op zaken als onbemand verspanen, 24/7 werken, multitaskingmachines, efficiënte werkvoorbereiding.