Maritime Application Center gaat scheepsrompen 3D-printen

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

CEAD, een Delftse pionier op het gebied van grootschalige 3D-printsystemen, heeft het Maritime Application Center (MAC) gelanceerd. Deze productiefaciliteit is gewijd aan het 3D-printen van complete scheepsrompen en het versnellen van de industriële acceptatie van grootschalige 3D-printtechnologie in de maritieme sector. In samenwerking met Damen wordt meteen ​​een werkboot ge-3D-print.

Tags:
Foto: CEAD

CEAD heeft een systeem ontwikkeld, gebaseerd op zijn extrusietechnologie, speciaal ontworpen om scheepsrompen geautomatiseerd te 3D-printen. Deze productietechnologie maakt botenbouw mogelijk op een manier die met standaard robot-3D-printers niet haalbaar is. De machines vormen de basis van de grootschalige botenfabriek, een schonere, stillere en compactere productiefaciliteit met de flexibiliteit om de productie op te schalen naarmate de vraag toeneemt.

CEAD HDPro

Het bedrijf heeft ook CEAD HDPro gelanceerd, een nieuw materiaal dat is ontworpen om conventionele HDPE te overtreffen in zware maritieme toepassingen. Dit leidde onlangs tot de productie van de eerste vissersboot op ware grootte met CEAD HDPro, voltooid in slechts 88 uur printtijd.

Doel is het versnellen van de adoptie van geautomatiseerde, duurzame productie in de maritieme sector. Het MAC positioneert zich als een innovatiehub waar geavanceerde productie, materiaalontwikkeling en applicatietechniek samenkomen om de complexiteit van botenbouw en aanverwante maritieme componenten aan te pakken. Hoewel het MAC al operationeel is, opent het officieel zijn deuren op 20 juni.

Samenwerkingsmodel

‘Wij bieden diepgaande expertise in grootschalige 3D-printtechnologie, maar echte innovatie ontstaat wanneer we die combineren met de kennis van onze partners in de industrie: of het nu gaat om bootontwerp, wettelijke vereisten of prestaties in de praktijk. Het is die uitwisseling van expertise die samenwerking zo krachtig maakt’, aldus Charléne van Wingerden, chief business development officer bij CEAD.

Meer dan 100 boten per jaar

De botenfabriek bevindt zich in Delft, om de hoek van het hoofdkantoor van CEAD. In de ruimte van 2300 m2 wil het bedrijf laten zien hoe de botenfabriek van de toekomst eruitziet: een compacte, geautomatiseerde faciliteit met hoge capaciteit waar slechts twee tot drie operators, afhankelijk van de specifieke fabrieksconfiguratie, meer dan honderd boten per jaar kunnen produceren. CEAD is momenteel bezig met het opschalen van de productiecapaciteit om minstens onderd boten per jaar te produceren, om de markt te bedienen en actief de technische haalbaarheid, efficiëntie en winstgevendheid van dit fabrieksmodel te demonstreren.

Werkboten en USV’s

De faciliteit richt zich momenteel op boten tot twaalf meter lang, bedoeld voor industriële of defensietoepassingen, zoals werkboten, bijvoorbeeld patrouilleboten, vissersboten, bevoorradingsschepen, enzovoort, en onbemande oppervlaktevaartuigen (USV’s).

Gerecyclede en hernieuwbare materialen

CEAD gaat samen met Damen Shipyards een 3D-geprinte HDPE-werkboot ontwikkelen met behulp van het CEAD HDPro-materiaal. Door de romp van de boot 3D te printen, ontstaat niet alleen meer ontwerpvrijheid, maar wordt ook de mogelijkheid geopend om gerecyclede en hernieuwbare materialen te integreren.

Tags:

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)