Landbouwraad sluit akkoord over wetsvoorstel tegen handel in illegaal gekapt hout

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Gisteren heeft de Landbouwraad een politiek akkoord gesloten over het wetsvoorstel om de handel in illegaal gekapt hout te stoppen.

Minister Verburg heeft namens Nederland onderhandeld voor een sterke wetgeving met een Europees verbod op de handel in illegaal hout. Het akkoord verbiedt echter niet expliciet om in illegaal gekapt hout te handelen en zijn er geen minimum boetes en sancties vastgesteld. Ook hoeven niet alle bedrijven in de houtketen te voldoen aan de wetgeving.

Landbouwraad

Er stond veel op het spel tijdens de Landbouwraad. Terwijl de milieuministers in Kopenhagen onderhandelen over een klimaatakkoord, kwamen de landbouwministers in Brussel met bijeen voor een akkoord voor wetgeving tegen de criminele handel in illegaal gekapt hout.

Milieudefensie

Milieudefensie is niet te spreken over het akkoord. Geert Ritsema: ‘De geloofwaardigheid van de EU binnen de klimaatonderhandelingen staat hiermee op het spel. De lidstaten willen niet eens serieus de criminele handel in illegaal gekapt hout aanpakken, terwijl dit grootschalige ontbossing en versterking van het broeikaseffect veroorzaakt.’

FLEGT

Al sinds 2003 werkt de Europese Commissie aan een actieplan (FLEGT, Forest Law Enforcement Governance and Trade) om de illegale houtkap tegen te gaan. Wetgeving is één van de maatregelen. In maart van dit jaar heeft het Europees Parlement zich stevig uitgesproken en veel verbeteringen aangebracht in het wetsvoorstel van de Europese Commissie.