Kunststof- en rubberindustrie staat voor grote uitdagingen

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De kunststof- en rubbermachine-industrie staat voor aanzienlijke uitdagingen, waaronder geopolitieke veranderingen en dalende bestellingen. Tijdens de jaarlijkse conferentie van de brancheverenigingen van kunststof- en rubbermachines sprak Ulrich Ackermann, hoofd van VDMA buitenlandse handel, over de impact van deze geopolitieke veranderingen op de mechanische industrie.

Tags:
Foto: Dall-E

Op de conferentie stelde Ackermann: ‘De globalisering van de wereldeconomie staat onder toenemende druk. China richt zich op autonomie, wat gevolgen heeft voor de Europese mechanische industrie. In de VS heeft de regering-Biden de nationale aanpak van de handelspolitiek voortgezet, waardoor de wereld zich naar een nieuwe bipolaire wereldorde beweegt.’

Europese mechanische bedrijven moeten nu eigen productiefaciliteiten in belangrijke afzetmarkten hebben en marktspecifieke producten kunnen aanbieden. Veel fabrikanten van kunststof- en rubbermachines hebben zich hierop al aangepast.

Afnemende bestellingen

Ondanks de moeilijke internationale marktomstandigheden sloot de Duitse kunststof- en rubbermachine-industrie 2023 af met een prijsgecorrigeerde omzetstijging van dertien procent. Nominaal bedroeg de stijging zelfs 22 procent.

‘Deze groei is bemoedigend en toont aan dat bedrijven in de afgelopen jaren veel bestellingen hebben binnengehaald, die nu geleidelijk worden afgehandeld. Maar wereldwijd zijn de tekenen inmiddels aanzienlijk veranderd’, aldus Ulrich Reifenhäuser, voorzitter van de VDMA. De industrie wordt geconfronteerd met onderbezetting door oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, hoge energiekosten, inflatie en hoge rentetarieven, wat leidt tot onzekerheid en hogere overheadkosten en dus lagere investeringen door kunststofverwerkers.

Hoewel sommige economische omstandigheden, zoals energiekosten en inflatie, weer normaal zijn geworden, is de dalende trend in nieuwe bestellingen nog niet gestopt. ‘Na een prijsgecorrigeerde daling van dertien procent in 2022, zagen we vorig jaar nog eens 22 procent minder bestellingen. Hierdoor waren veel bedrijven genoodzaakt maatregelen te nemen, zoals het invoeren van verkorte werktijden’, waarschuwt Thorsten Kühmann, directeur van de VDMA.

Uitdagingen in het verschiet

Het huidige jaar blijft uitdagend vanwege het gebrek aan nieuwe bestellingen. Naar verwachting zal, wanneer de onzekerheid op de markten vanaf de zomer afneemt en de rentetarieven zich stabiliseren, de investering in nieuwe machines weer aantrekken. Dit zal leiden tot een stabiele of licht dalende verkooptrend, afhankelijk van de snelheid waarmee nieuwe bestellingen binnenkomen.

De mechanische industrie is cyclisch, maar de huidige economische neergang in de kunststof- en rubbermachine-industrie is meer dan een cyclische dip. ‘We mogen de economische zwakte die voortvloeit uit de huidige situatie niet bagatelliseren. Wat we wel kunnen doen, is ons richten op onze sterke punten, onze innovatieve kracht benutten en nieuwe oplossingen bieden voor de huidige marktproblemen’, stelt Reifenhäuser overtuigend.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *