‘Imager’ doet meer dan conventionele barcodescanner in DC

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De ‘imager’ rukt op ten koste van de conventionele barcodes (laser) scanner. Tijdens AIDC 2009 zal dat uitgebreid worden uitgelegd. Want de ‘imager’ doet nou net even meer dan de conventionele barcodescanner.

 Volgens fabrikanten van scansystemen vragen gebruikers in de logistiek en vooral in de distributie – waaronder de pakket- en postbezorging – om oplossingen voor problemen met het vastleggen van gegevens met conventionele laserscanners. Het gaat dan vooral om leesproblemen omdat de conventionele laserscanner wat meer kwetsbaar is. Hij is immers gevoelig voor stof en vocht. Daar blijkt de imager geen last van te hebben! Die is daardoor geschikt – boven een laserscanner – voor gebruik in een heftruck, een reachtruck, een stapelaar maar ook in de vrachtwagen om gegevens in te voeren in de boordcomputer of in de bestelauto.

Iedereen weet inmiddels dat je door scanmomenten te koppelen aan bijvoorbeeld datum/tijdgegevens ook databasegegevens worden bijgewerkt. Bijvoorbeeld over houdbaarheidsperiodes (in het magazijn) en over de opslaglocatie van producten. Daarmee voldoe je uiteraard volledig aan de tracking & tracing-eis van bijvoorbeeld de General Food Law en je verbetert er aanzienlijk je kwaliteitsprocessen mee terwijl je tegelijkertijd de kostenbeheersing verbetert. Immers door met die informatie de database te vullen, kunnen financiële medewerkers worden geïnformeerd en ook inkopers op tijd bestellingen de deur uitdoen. En in de postbezorging kunnen bestellers er haarscherp mee vastleggen op welk moment een bepaald pakket of envelop bijvoorbeeld is ontvangen, overgedragen of afgegeven. Handig ook wanneer je pakketten – zoals steeds meer postorderbedrijven doen – op een centrale plaats afgeeft (zoals een benzinestation, een supermarktbalie), waar de klant dan op het hem best uitkomende moment dat pakket afhaalt. Snel even de barcode scannen bij afgifte en het systeem is weer bijgewerkt.

Snelle imager

Wat je er voor nodig hebt, is een scansysteem dat snel is en dat willekeurig welke barcode ook leest. Zelfs zeer kleine en beschadigde. Een imager past zich automatisch aan de afstand aan, want hij scant zowel in direct contact (je legt de lens op de code) als op een afstand van drie meter. Handig in het magazijn als gepickte producten over een conveyor richting expeditie of verpakkingslijn rollen…

Maar een ‘imager’ is een ander leessysteem dan een laserscanner. Hij maakt namelijk een afbeelding (image, als het ware een foto) van de code en vertaalt die onmiddellijk voor razendsnelle toegang tot de database. En dankzij het systeem van een zich automatisch aanpassende lens heb je een uitstekende leesdiepte (depth of field) en ‘lees breedte’ (field of view). Daardoor kun je dus bijvoorbeeld zelfs minimale codes (3 mm hoog) scannen!

Tijdens AIDC 2009 (op 10 en 11 maart 2009 in De Koningshof te Veldhoven) worden diverse imagers in de praktijk gedemonstreerd en wordt er tijdens de conferentie uitgelegd waarom en hoe de imager het scanproces in het DC gaat veranderen.

AIDC 2009 is een congres annex vakbeurs over automatische identificatiesystemen en over datacommunicatie. Tijdens het congres kun je gratis deelnemen aan de zogenoemde Learn Shops – bijeenkomsten waar deskundigen uitleggen wat iets is, hoe het werkt, wat je er wel en niet aan kunt koppelen en wat je ervan mag verwachten – of tegen een geringe vergoeding aan een Master Class waarin je vooral leert welke mogelijkheden je hebt om je bedrijf inventiever, efficiënter en tegen lagere kosten te laten produceren en distribueren.

Bovendien kun je tijdens het beursbezoek – er zijn enkele tientallen gespecialiseerde exposanten – via ‘Hands On’-experiences in de praktijk ‘voelen’ hoe het werkt en wat je er mee kunt doen.

AIDC 2009 is een initiatief van Mikrocentrum en AIM Nederland. Het vindt plaats op 10 en 11 maart 2009 in Conferentiecentrum de Koningshof in Veldhoven. Aanmelden voor gratis toegang kan via de website www.aidc-beurs.nl.