Hoe ziet de toekomst van kunststoffen eruit?

De vierentwintigste editie van de Kunststoffenbeurs staat in het teken van duurzame productontwikkeling en productie. Ook wordt er op 20 en 21 september in de Brabanthallen gezocht naar het antwoord op de vraag hoe de toekomst van kunststoffen eruit ziet.

Tags:
Foto: Mikrocentrum

Met 210 exposanten, 50 sprekers, een Machineplein met live demo’s, diverse thema area’s, een Live Stage Plastics, de Rethink Plastics expo en de Rethink Award uitreiking, biedt de vakbeurs voor de gehele kunststof- en rubberketen een programma vol kennisdeling en netwerkmogelijkheden.

Bedrijven in de kunststof- en rubberbranche produceren een grote variatie aan onderdelen, modules en eindproducten die onmisbaar zijn voor toepassingen in onder andere verpakkingen, consumentenproducten en machines. Dankzij de unieke eigenschappen kun je met deze materialen alle kanten op: in kleur, vorm en gewicht, maar het is ook combineerbaar met andere materialen en toepasbaar in vele productietechnieken.

Duurzaam, slim en innovatief

‘Kunststoffen spelen een grote rol in ons leven. Kijk maar eens om je heen en ga eens na hoeveel producten en verpakkingen met of van kunststof gemaakt zijn. Er zijn dan ook eindeloze mogelijkheden om een product met kunststof en rubber te ontwikkelen en te produceren. We zien aan de andere kant ook een sterkere roep in de samenleving om steeds meer duurzame oplossingen’, zegt Charlotte de Jong, Programmamanager Kunststoffenbeurs bij organisator Mikrocentrum. ‘De Kunststoffenbeurs legt dit jaar dan ook de focus op een duurzame, slimme en innovatieve toekomst met kunststof- en rubber. Hierbij ligt de nadruk op de mogelijkheden op het gebied van duurzame productontwikkeling en productie in de breedste zin van het woord. Denk aan topics als circularity, recycling, ecodesign en redesign maar ook elektrificatie en verduurzaming van het machinepark, digitalisering en automatisering.’

210 kunststof- en rubberspecialisten

Ruim 210 bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen, onderzoeksprojecten, start-ups en studententeams zijn te vinden op de compact opgezette beursvloer. ‘De diversiteit aan exposanten laat zien dat er hard aan de toekomst van kunststoffen en rubber wordt gewerkt; duurzaam, slim en innovatief’, aldus De Jong. ‘Ook zijn er op de beursvloer diverse thema-area’s. Zo is er een Start-Up Area, een Knowledge & Education Area, een Innovation Area en een inspirerend Machineplein waar diverse exposanten live hun innovaties tonen.’ 

Machineplein met state-of-the-art technologie

Op het Machineplein demonstreren twintig internationale en nationale exposanten ook dit jaar state-of-the-art technologie voor de kunststof- en rubberindustrie. Eén thema staat hier hoog op de agenda: duurzaamheid, concreet vertaald in een lagere CO2-emissie en energieverbruik. Bezoekers ontdekken de nieuwste vol-elektrische en hybride spuitgietmachines, maar ook concrete applicaties en software om het spuitgietproces circulair aan te kunnen sturen. Zo kunnen bezoekers onder andere kennismaken met de hybride Allrounder 470 H jubileummachine van Arburg, de nieuwste Dr. Boy en een Ferromatik vol-elektrische spuitgietmachine bij Plastima, de Haitian electrisiche Zhafir Zeres 90-ton spuitgietmachine bij Robotech en een Sumitomo Demag IntElect 180 bij Thiele&Kor/PlastiCKs BV.

Live Stage Plastic Arena

De Live Stage Plastic Arena is een open podium op de beursvloer waar vooraanstaande spelers uit de kunststof- en rubberbranche hun visie in korte interviews van tien minuten delen. Centraal staan thema’s als op diverse thema’s zoals duurzaamheid, slimme oplossingen, recycling, digitalisering, kennis en innovatie. Zo delen Jacqueline Vaessen (Boegbeeld Topsector Chemie), Siem Haffmans en Ingeborg Gort (beide van Partners for Innovation), Harold de Graaf (Federatie NRK), Marc Spekreijse (Circular Plastics NL), Jan Willem Slijkoord (Bywyd BV.), Gerbert Smits (10XL), Tom Neeskens (Scholt Energy) en Marieke Havermans (TNO) hun visie.

Aftrap Nationale Circulaire Plastics Norm

Vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doet Sandra Onwijn, Afdelingshoofd Circulaire Economie, op woensdag 20 september om 16.00 uur op de Live Stage de aftrap van de Nationale Circulaire Plastics Norm (bijmengverplichting). Deze norm heeft als doel om circulaire plasticketens te versnellen door financiële ondersteuning voor bedrijven. Onwijn geeft op de Live Stage toelichting op deze nieuwe norm en vertelt wat bedrijven kunnen verwachten.

Rethink Expo en Awards

Net als bij de vorige twee edities, is er ook dit jaar weer een Rethink Plastics Expo. Op deze expo, een initiatief van branchevereniging NRK en Plastics Europe, zijn vele voorbeelden en cases te vinden van duurzame en innovatieve producten die zijn ontwikkelt door leden van de NRK. Aan het einde van woensdag 20 september reiken de NRK en Plastics Europe voor het eerst op de Kunststoffenbeurs ook de Rethink Awards uit. Met deze awards worden ondernemers die met hun producten en/of initiatieven bijdragen aan duurzaamheid en de circulaire economie. ‘We kunnen voor deze editie wel eens heel verrassende inzendingen gaan zien’, zegt Jan Willem Wieringa van de Rethink-beleidsgroep.

Gratis toegankelijk

De Kunststoffenbeurs is gratis toegankelijk voor bezoekers. Registratie is mogelijk via de website en ter plaatse bij de registratiebalie in de Brabanthallen. Meer informatie over het congresprogramma, de exposanten en de plattegrond en over de diverse side events, is te vinden op www.kunststoffenbeurs.nl

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *