Herstel producentenvertrouwen stokt

Na vijf maanden op rij minder negatief te zijn geweest, waren industriële ondernemers in oktober wat negatiever dan een maand eerder. Het producentenvertrouwen ging van -4,8 in september naar -5,6 in oktober.

Herstel producentenvertrouwen stokt
In de hout- en bouwmaterialenindustrie was het vertrouwen opnieuw het meest positief.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Producenten waren in oktober voor de derde maand op rij somberder over de verwachte bedrijvigheid. Ze waren echter minder negatief over de orderportefeuille en positiever over hun voorraden gereed product.

Het oordeel over de voorraad eindproduct is positief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is kleiner dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

De andere twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn negatief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal afnemen dan ondernemers die een toename van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie klein vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille groot acht, gelet op de tijd van het jaar.

Metaalindustrie meest negatief

In de hout- en bouwmaterialenindustrie was het vertrouwen opnieuw het meest positief. Opvallend is dat ook de ondernemers in de transportmiddelenindustrie positief waren. In de overige branches waren producenten niet positief. De ondernemers in de metaalindustrie waren opnieuw het meest negatief.

Foto: CBS

Bezettingsgraad

De benutting van machines en installaties in de industrie lag bij aanvang van het vierde kwartaal van 2020 op 79,2 procent. Dat was hoger dan de 76,9 procent in het derde kwartaal. Gemiddeld was de bezettingsgraad in de afgelopen 20 jaar 81,3 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *