FME over cao Metalektro: ‘Akkoord binnen afzienbare tijd niet mogelijk’

De onderhandelingen over een nieuwe Cao Metalektro liggen al een tijdje stil. Wel worden er over en weer brieven gestuurd. Zo doen de vakbonden in een brief aan Ineke Dezentjé Hamming – Bluemink van de FME (zijnde de werkgevers) een beroep op de werkgevers meer mandaat bij de metaalwerkgevers op te halen. In de brief verwijt de vakbond de FME een eerder hoger loonbod aan de onderhandelingstafel later weer te hebben ingetrokken.

Deze brief is een reactie op een eerdere brief van Ineke Ineke Dezentjé Hamming – Bluemink namens de werkgevers aan de vakbonden waarin het antwoord ligt besloten op de mandaatkwestie: ‘Als verkenner concludeer ik namens de werkgeversdelegatie, dat een akkoord binnen afzienbare tijd niet mogelijk is. Wij hebben de grenzen van ons mandaat bereikt en kunnen jullie niet meer tegemoetkomen. Onderhandelen is geven en nemen. Ten opzichte van de vorige cao zijn wij jullie op cruciale punten tegemoetgekomen. Het is een gemiste kans om daar nu niet op in te gaan. Nu is er niets. De medewerkers en de werkgevers in de Metalektro willen graag een cao. Ik roep jullie op jullie verantwoordelijkheid te nemen in het belang van behoud en groei van werkgelegenheid in Nederland’, besluit Dezentjé Hamming in de brief.

 

Hoger loonbod

In de reactie van de bonden op deze brief klappen de bonden uit de school over de onderhandelingen. Zo stellen zij ‘dat aan de onderhandelingstafel door Ab van der Touw (red.: de onderhandelaar namens FME) een hoger loonbod is gedaan, en die voor de bonden reden was voor een ‘bijna-akkoord’, dan het bod die FME nu op tafel heeft gelegd. Dit bod aan de onderhandelingstafel lag binnen het mandaat van de bonden. En nu zijn wij maanden van staken verder en is het loonbod zelfs gedaald. In onze besprekingen hebben wij als vakbonden allerlei alternatieven en compromissen/oplossingen aangeboden op de loonparagraaf, zoals de looptijd en/of nominale structurele verhogingen.’ 

 

Petra Bolster, een van de onderhandelaars namens de FNV wil niet zeggen wat dat loonbod was. Haar antwoord komt neer op het volgende. Een salaris staat niet alleen. Het mandje met wensen van bonden en werkgevers was op dat moment voor beide partijen redelijk gevuld. Toen dat hogere loonbod op tafel kwam, haalden de werkgevers tegelijkertijd 15 overeenkomsten uit het mandje en later nog eens 5 en toen waren er opeens 23 geschilpunten. ‘Ondanks dat hogere loonbod voldeed het mandje niet meer aan het mandaat dat we hadden van onze leden’, legt Bolster uit. 

 

De FME reageert hier desgevraagd op met de opmerking : ‘Er was geen ‘bijna-akkoord’ en er is geen akkoord. Dat is er pas als het totaalpakket deugt en beide partijen hun handtekening hebben gezet en dat is niet het geval. ‘ Tot slot roept Bolster de werkgevers op weer aan tafel te gaan. Het is geven en nemen. Wij zijn bereid tot concessies.’ 

 

Stakingen

Tot die tijd gaan de stakingen door. Niet bij VDL want daar heeft de rechtbank in Maastricht vorige week een verbod op gelegd. De bonden zijn daarover not amused maar blijven doorgaan met stakingen in de rest van het land. Voor de komende periode staan meer stakingen op de rol.