Faillissementen verwacht na stoppen TVL

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De algemene steunregeling tegemoetkoming vaste lasten (TVL) is op 30 juni geëindigd. Dankzij deze steun (van in totaal maar liefst acht miljard euro) zijn meer dan 151.000 bedrijven de afgelopen jaren financieel overeind gebleven. Uit recent onderzoek blijkt echter dat het aantal faillissementen fors zal toenemen nu de TVL wegvalt. Wereldwijd staat Nederland zelfs in de top drie van verwachte faillissementen zegt Ronald de Snoo van MKB Servicedesk.

Faillissementen verwacht na stoppen TVL

MKB Servicedesk vangt dagelijks geluiden op dat ondernemers in zwaar weer zitten. Het wegvallen van de overheidssteun is voor velen de spreekwoordelijke druppel. Ze zijn er financieel nog niet klaar voor. Onderzoek van Allianz Trade laat zien dat er dit jaar in Nederland zo’n 2.250 bedrijven failliet zullen gaan. Dat is een toename van 24 procent ten opzichte van 2021.

Wereldwijde toename

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ook wereldwijd een toename te verwachten is in het aantal faillissementen: tien procent in 2022 en veertien procent in 2023. Nederland staat in de top drie van de landen die het zwaarst getroffen worden.

TVL te vroeg gestopt?

De overheid heeft in crisistijd een investering van zo’n acht miljard euro gedaan in het voortbestaan van bedrijven. Nu de coronamaatregelen opgeheven zijn, wordt van bedrijven verwacht dat ze weer op eigen benen kunnen staan. Veel ondernemers zijn nog niet zo ver. Een beetje extra steun zal veel bedrijven wellicht helpen het toch te redden, stelt MKB Servicedesk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *