Eurofer: onzekere vooruitzichten voor Europese staalproductie

Allessandro Sciamarelli, directeur marktanalyse bij Eurofer, sprak tijdens de Eurocoke summit over de toekomst van de Europese staalproductie, die een hoop onzekerheden met zich meebrengt. De industrie herstelt zich van de sluitingen van vorig jaar, maar de staalproductie was al op lange termijn aan het dalen vóór de ineenstorting en het daaropvolgende herstel in 2020-21.

Eurofer: onzekere vooruitzichten voor Europese staalproductie
Foto: Eurofer/NLMK Group

Dat meldt Argus media. In het tweede kwartaal van 2020 staakte de productie in veel industrieën om de verspreiding van het coronavirus te beperken, wat leidde tot een daling van het Europese staalverbruik van 25 procent. Tussen oktober 2020 en maart 2021 volgdeeen sterk herstel van zowel de vraag als de productie. Toch geeft Sciamarelli aan dat sinds 2018 de productie van ruwstaal is gedaald en dat de productie zich eigenlijk nooit heeft hersteld na de financiële crisis van 2008.

De verwachting van Eurofer is dat de totale productie in de bouw, machinebouw, automobielindustrie en huishoudelijke apparaten in 2021 met 9,3 procent zal herstellen, volgend op de daling van 10,5 procent in 2020. De autoproductie daalde in 2020 met twintig procent, maar zal volgens Eurofer in 2021 en 2022 met respectievelijk 15,3 en 7,9 procent stijgen. Voor de bouwproductie worden stijgingen van respectievelijk 5,5 en 4,5 procent verwacht voor 2021 en 2022,na een daling van 4,2 procent in 2020.

Voor het laatste kwartaal van dit jaar verwacht Eurofer dat het economisch herstel van de coronacrisis een plateau bereikt, waarmee ook de staalproductie zal afzwakken. Aangezien de bouwsector verantwoordelijk is voor 35 procent van het staalverbruik, zal deze sector met name het herstel van de staalproductie in 2022 zal aandrijven, mede door de overheidssteun die de sector ontvangt. 

Mogelijke factoren die de groei van de productie kunnen remmen zijn de knelpunten in de wereldwijde toeleveringsketens, bijvoorbeeld de tekorten aan chips, maar ook de stijgende energie- en transportkosten. Ook de inflatie die samenhangt met deze stijgende kosten brengt onzekerheid over het herstel van de staalindustrie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *