EU vraagt om onderzoek exportrestricties nikkel- en ijzererts Indonesië

De Europese Unie heeft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verzocht om een onderzoek in te stellen naar de exportrestricties die Indonesië heeft opgelegd voor nikkel- en ijzererts, grondstoffen die van belang zijn voor de productie van roestvrij staal.

EU vraagt om onderzoek exportrestricties nikkel- en ijzererts Indonesië

Dat meldt de Europese Commissie. Zij stellen dat het hier gaat om ‘illegale’ maatregelen, omdat deze de Europese staalproducenten de toegang ontzeggen tot grondstoffen die nodig zijn voor de productie van roestvrij staal.

Eurocommissaris Valdis Dombrovskis geeft aan dat er herhaalde pogingen zijn geweest om de kwestie rechtstreeks met Indonesië op te lossen, maar zonder resultaten. Vandaar dat de Europese Commissie nu de kwestie aan WTO voorlegt, zodat een gelijk speelveld voor Europese producenten kan worden gewaarborgd. ‘Feit is dat geen enkel WTO-lid de uitvoer van grondstoffen op deze manier mag beperken, waarbij illegale beperkingen worden opgelegd om de binnenlandse producenten te bevoordelen. We zullen de nodige maatregelen nemen om eerlijke voorwaarden voor de EU-staalindustrie te herstellen, zoals ons recht is, en zoals we hebben toegezegd te zullen doen in het kader van onze uitvoerings- en handhavingsagenda. Dit zijn zeer uitdagende tijden voor de EU-staalsector, die te maken heeft met wereldwijde overcapaciteit, illegale subsidiëring en andere handelsbeperkende maatregelen, en met de economische crisis als gevolg van het coronavirus. Wij zullen alle mogelijke maatregelen nemen om onze staalbedrijven in deze moeilijke omgeving te ondersteunen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *