Efficiënter vliegtuigonderhoud door AI

AI-modellen kunnen ingezet worden gezondheidsvoorspellingen van vliegtuigsystemen te maken. Hierdoor kan het onderhoudsproces efficiënter gepland worden en overbodig uitval vermeden. Dit blijkt uit een onderzoek van meerdere Europese universiteiten en industrieën (ReMAP) met TU Delft als projectleider. Predictive maintenance is ook een hot item in de maakindustrie.

Onderhoud vliegtuig (KLM)

Het ReMAP onderzoeksproject kende een testperiode van zes maanden bij KLM. Hier is bewezen dat AI een rol kan spelen bij gezondheidsdetectie. “We zijn erin geslaagd het complete onderhoudsproces van verschillende vliegtuigvloten te modelleren. Hiermee wordt het in de toekomst mogelijk om het huidige vliegtuigonderhoud op basis van vaste tijdsintervallen, en onderhoud als gevolg van defecten, te transformeren naar continue gezondheidsmonitoring van systemen. Systemen worden dan vervangen precies wanneer dat nodig is, wat verspilling tegengaat”, vertelt Projectleider Bruno Santos, Assistant Professor Airline Operations.

Hij vervolgt: “Daarnaast heeft het team het complexe proces van onderhoudsplanning gemodelleerd, iets wat momenteel grotendeels met de hand gebeurt. Hierin wordt ook rekening gehouden met veranderingen en verstoringen, zodat het de praktijk beter benadert dan de bestaande statische modellen. Onderhoud kan hierdoor verder vooruit worden gepland.”

Besparing op onderdelen en verminderde uitval

Alleen al in Europa kan de potentiële besparing op vliegtuigonderhoud oplopen tot 700 miljoen euro per jaar, wordt geschat door ReMAP. Paul Chün, Vice President Technology Hub KLM Engineering & Maintenance, voegt toe: ‘We kunnen met dit concept overwegen om de huidige handmatige onderhoudsplanning, van hooguit enkele weken vooruit, te vervangen door dit automatisch planningsproces waarmee we enkele maanden vooruit kunnen plannen. Het voordeel voor reizigers is duidelijk: minder ongepland onderhoud resulteert in minder vertraging en annulering van vluchten.’

Predictief onderhoud maakindustrie

Door data-analyse de staat van de machine monitoren is ook in de maakindustrie een hot item. Algemeen wordt beschouwd dat hiermee de levensduur van de machine verlengd kan worden. Daardoor zou onverwachtse stilstand en bijbehorende productiestop voorkomen kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.