Duurzame Nationale Staalbouwdag 2021

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

Alle facetten rondom Bouwen met Staal waren aanwezig op de Nationale Staalbouwdag 2021. Dit jaar weer ‘live’ gehouden op maandag 11 oktober en wel in Theater Amsterdam. De vijfhonderd bezoekers maakten deze Staalbouwdag tot een succesvolle.

Duurzame Nationale Staalbouwdag 2021
Voorzitter van Bouwen met Staal Rob Stark aan het woord. (Foto: Rolf Elling)

‘We zijn deze editie hybride, dat wil zeggen dat deze dag ook online kon worden gevolgd’, aldus de voorzitter van Bouwen met Staal Rob Stark. Hij somde de ingrediënten op voor deze dag en stelde vast dat de sociale cohesie in de afgelopen anderhalf jaar ver weg was door COVID-19.

‘De behoefte om elkaar weer te zien en te spreken is groot. Dat blijkt ook vandaag waar we met velen weer bij elkaar zijn. Tijdens het congres was er veel aandacht voor de ontwikkelingen van de staalprijzen, de duurzaamheid binnen de staalbouwsector en het staalbouwakkoord. Dit laatste is een initiatief van de stichting Bouwen met Staal, en hieraan wordt nu nadere invulling gegeven.

Digitale werkplaats

Naast het congres is er ook een vakbeurs waar 25 bedrijven en instellingen de activiteiten binnen de staalbouw toonden. Zo toonde Construsteel een softwarepakket waarmee de werkplaats kan worden gedigitaliseerd. ‘Dit scheelt veel papierwerk, veel heen en weer geloop en bovendien werkt het allemaal een stuk sneller. Dit komt dan weer ten goede aan de beschikbare man/vrouw-uren’, vertelt Sander Westenenk. ‘We zijn hier toch al een aantal jaren mee bezig en nu hebben we enkele pilots lopen. De gebruikers zijn in ieder geval enthousiast. Dus nu kunnen we het breder gaan uitzetten.’ ConstruSteel maakt software om het staalproces te optimaliseren en meer efficiency en minder faalkosten te realiseren voor alle staalbouw- en constructiebedrijven.

Duurzame Nationale Staalbouwdag 2021
Foto: Rolf Elling

Zagen en boren

Bij Kaltenbach, producent van onder andere zaagmachines, toonde directeur van Kaltenbach Nederland, George Kaars Sijpesteijn, een fraaie oplossing voor het bewerken van profielen voor onder meer de kassenbouw. ‘We hebben een cirkelzaagmachine gecombineerd met een boorunit die vanuit vier kanten de gaten er in kan boren. Deze kan ook worden uitgerust met een boorwissel. In combinatie met het van onderuit zagen is deze unit een uitkomst voor de kassenbouwers. We hebben er inmiddels circa tien van gebouwd en de meesten vinden hun weg buiten Nederland. De boormachine is eigen ontwerp en wordt hier in Nederland gebouwd. Een volgende stap is uiteraard te maken op het vlak van automatische aan- en afvoer.

Duurzame Nationale Staalbouwdag 2021
directeur van Kaltenbach Nederland, George Kaars Sijpesteijn. (Foto: Rolf Elling)

Kaltenbach is een Duits familiebedrijf met 130 jaar ervaring in metaalbewerking. De onderneming heeft meer dan 22 kantoren en tien dochterondernemingen. Naast de machines biedt het bedrijf advies en service aan klanten in een breed scala van industrieën waaronder metaalproductie, metaalbouw, machinebouw, installatiebouw en constructie en staalhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *