Drie voordelen van robotlassen

Vooral in de automobielindustrie maar ook in de plaatwerkindustrie wordt veel gebruik gemaakt van lasrobots (ook wel robotlassen genoemd). Robotlassen heeft vele voordelen, waarvan we er enkele zullen behandelen.

Plaatbewerker Tosec heeft drie voordelen op een rij gezet:

1. Kostenbesparend
De kosten van lassen zijn afhankelijk van twee factoren, namelijk de personeelskosten en de productietijd. Met een lasrobot wordt bespaard op personeelskosten, doordat deze na het instellen een oneindig aantal producten met grote nauwkeurigheid kan herhalen. Daarbij doet de robot dit sneller dan een mens, waardoor de productietijd lager wordt. De voordelen van een lasrobot zijn dan ook het grootst bij herhaalproducten en seriewerk, hoewel steeds vaker ook enkelstuks producten geschikt zijn voor robotlassen.

2. Mogelijk vanaf relatief kleine series
Robotlassen is mogelijk vanaf relatief kleine series. Doordat de technologie voor robotlassen sterk is verbeterd, is het instellen van de robot eenvoudiger geworden, waardoor de insteltijd gedaald is. Hierdoor is het mogelijk om relatief kleine series tegen een lagere kostprijs te produceren. Afhankelijk van het producttype, de insteltijd en de totale lengte van de lasverbindingen kan een serie laswerk vanaf twintig stuks al goedkoper kan zijn. Vervolgens geldt: hoe groter de serie, hoe meer voordeel.

3. Hoge kwaliteit laswerk
Een lasrobot herhaalt steeds nauwkeurig dezelfde beweging. Elke las heeft dezelfde kwaliteit en wordt zeer nauwkeurig herhaald bij het volgende product. Dit komt door CNC-programma’s en verfijnde robottechnologie. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het lasnaad zoeksysteem of het lasnaad volgsysteem. Hierdoor kan de lasrobot de lasnaad blijven volgen. Deze techniek heeft er aan bijgedragen dat de kwaliteit gestegen is.

In sommige gevallen is het nodig dat producten die gelast zijn nog een nabewerking ondergaan. Door machines goed op elkaar af te stemmen is het mogelijk om robotlassen en vijf-assig frezen te combineren. Lees er hier meer over.

De mogelijkheden van robotlassen: