Digitale fabriek Exact en Festo: een proeftuin voor de maakindustrie

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De consument is veeleisender geworden. Hij wil innovatieve op maat gemaakte producten: betaalbaar én snel geleverd. Denk aan de Nike schoen die je online bestelt en waarbij je zelf je print kunt kiezen. Om hieraan te kunnen voldoen, moeten productiecycli korter worden. Neem bijvoorbeeld de fidget spinners, ineens razend populair en nu al weer verdwenen.

Wanneer je niet in staat bent om razendsnel je productie aan te passen, is de hype alweer voorbij voordat je iets hebt kunnen verdienen.

Digitaal produceren

Als OEM’ers en productiebedrijven in Nederland succesvol willen blijven produceren, zullen ze moeten digitaliseren. Alleen dan kunnen bedrijven de levertijden kort houden en kostenefficiënt produceren, iets dat met outsourcen naar lagelonenlanden niet mogelijk is. Dat zorgt juist voor lange levertijden en een lagere flexibiliteit. Festo en Exact willen bedrijven inspireren om digitaal te gaan produceren. Beide bedrijven lopen voorop in hun markt en willen dat graag blijven doen.

Combineren van kennis

Het innovatieve karakter van de bedrijven zorgde uiteindelijk voor het eerste contact. Festo heeft dagelijks te maken met het automatiseren van productielijnen, ‘de hardware’. Die productielijnen gaan steeds meer data generen, die weer gebruikt kunnen worden om ze slimmer te maken. Bovendien wil je de productielijnen digitaal aansturen met klantopdrachten. Dat is waar de expertise van Exact, slimme software, om de hoek komt kijken. Door die kennis en kunde te combineren, kunnen Festo en Exact productieprocessen digitaliseren.

Digitale fabriek

Dat inspireren van bedrijven gebeurt in de digitale fabriek van Exact en Festo in Delft, oftewel de Cyber Physical Factory (CP Factory).  De CP Factory is een geautomatiseerde en gerobotiseerde productieomgeving. De fabriekslijn van de toekomst, is een volledig geautomatiseerde en flexibele assemblagelijn. Alles in het productieproces wordt automatisch aangestuurd; van het verwerken van ingevoerde webshoporders via productieorders, tot de uitvoering van de productie zelf, tot het verwerken van het eindproduct in het voorraadsysteem. De CP Factory maakt de digitalisering van productie heel erg tastbaar. Het is eigenlijk een soort proeftuin voor de maakindustrie. Daarom zijn bedrijven van harte welkom in het Experience Centre van Festo om de CP Factory in actie te zien. Exact gebruikt de ruimte ook om lezingen te geven op gebied van digitalisering van het productieproces.

AukeModulair denken

Auke Hylarides, Senior Product Marketing Manager bij Exact legt uit dat Smart Industry niet alleen een kwestie is van ‘bits en bites’ toevoegen aan je proces, maar het een grote aanpassing van het bedrijfsproces vraagt en vaak een ander productontwerp. ‘Ook is het belangrijk om je personeel mee te nemen in de digitale transformatie. Kortom, het is niet in een weekend geregeld’. Hylarides ziet wel dat steeds meer mkb’ers in de industrie de slag maken naar modulair denken. ‘Zo is onze digitale fabriek ook ingericht. Het is bij wijze van spreken mogelijk om drie uur ‘s nachts een order in te geven via het ERP-systeem van Exact, die een uur later van de band komt rollen in de CP Factory. En dan gaat het ook nog eens om een productieomgeving waarin de volgorde van de assemblage volledig flexibel is. Je kunt dus variëren in de manier waarop de producten worden samengesteld en de volgorde waarin bepaalde productiehandelingen plaatsvinden. In de fabriek produceren we een customized smartphone. Hoewel het niet om een bestaand fysiek product gaat, bootsen we het productieproces realistisch na. Het gaat erom dat de techniek erachter inzichtelijk wordt. Iedereen heeft het over industry 4.0 of Smart Industry maar nog maar heel weinig mensen kennen het proces.’

Exact op TechniShow

Kom in contact met de specialisten van Exact op stand A041 in Hal 10. Wil je met de juiste productiesoftware hogere marges realiseren? Onze experts geven je graag een demonstratie van Exact voor Productie. Werk met één systeem voor de productieplanning, voorraad, boekhouding en CRM voor maximale controle. Bouw je eigen digitale fabriek en stuur je orders digitaal naar de werkvloer, zodat medewerkers en machines precies weten wat er wanneer moet gebeuren.

www.exactonline.nl